Ανησυχία σε FIFA και UEFA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα Μουντιάλ και Euro

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 13:04
UPD:13:10

A- A A+

Η κοινοτική οδηγία αναφέρει ότι όταν οι προαναφερόμενες διοργανώσεις αποτελούν, κατά την κρίση των κρατών μελών της Ε.Ε., εκδηλώσεις μείζονος σημασίας για την κοινωνία τους, τότε τα κράτη-μέλη μπορούν να απαιτούν να πραγματοποιείται η μετάδοσή τους από τηλεοπτικό σταθμό ελεύθερης πρόσβασης και όχι από συνδρομητικό κανάλι, προκειμένου να διασφαλίζεται η παροχή πρόσβασης στο ευρύ κοινό.

Η σχετική οδηγία επιτρέπει στα κράτη- μέλη να απαγορεύουν την αποκλειστική μετάδοση εκδηλώσεων οι οποίες έχουν, κατά την κρίση τους, μείζονα σημασία για την κοινωνία τους, όταν μια τέτοια μετάδοση στερεί από σημαντικό μέρος του κοινού τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις αυτές μέσω τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης πρόσβασης. Ως γνωστόν, η FIFA διοργανώνει την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η UEFA το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που σημαίνει ότι η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αυτών των διοργανώσεων αποτελεί σημαντική πηγή των εσόδων τους.

Το Βέλγιο και η Βρετανία κατάρτισαν κατάλογο εκδηλώσεων που θεωρούνται ότι έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνία τους. Οι κατάλογοι αυτοί περιείχαν, όσον αφορά το Βέλγιο όλους τους αγώνες της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το σύνολο των αγώνων της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Οι σχετικές λίστες απεστάλησαν στην Επιτροπή, η οποία αποφάσισε ότι ήταν συμβατές με το δίκαιο της Ένωσης.

Η FIFA και η UEFA έβαλαν κατά των αποφάσεων της Επιτροπής ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι αγώνες μπορούν να αποτελούν εκδηλώσεις μείζονος σημασίας για το κοινό των δύο προαναφερόμενων κρατών. Δεδομένου ότι το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές της FIFA και της UEFA, αυτές άσκησαν αιτήσεις αναιρέσεως ενώπιον του Δικαστηρίου.

Με τις σημερινές προτάσεις του ο γενικός εισαγγελέας αποφαίνεται ότι, κατά την οδηγία, τα κράτη-μέλη είναι τα μόνα αρμόδια να καταρτίζουν τους εθνικούς καταλόγους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μετάδοση των εκδηλώσεων μείζονος σημασίας για την κοινωνία αυτών των κρατών μελών πραγματοποιείται μέσω τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης πρόσβασης.

Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύουν το Δικαστήριο. Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη και η απόφαση θα εκδοθεί αργότερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις