ΠΟΕ-ΟΤΑ: Κλιμάκωση κινητοποιήσεων και αιφνιδιαστικά «χτυπήματα»

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 13:17
UPD:21:08
NAFTEMPORIKI.GR

A- A A+

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους απαντούν στην εφαρμογή του νόμου για τη διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. Κατά τις σημερινές συγκεντρώσεις δεν έλειψαν και οι αιφνιδιαστικές κινήσεις ορισμένων διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα, δημοτικοί υπάλληλοι αιφνιδίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις, όταν η σημερινή πορεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ έφθασε στο Σύνταγμα, καθώς πέρασαν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, κατεβάζοντας τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που περικλείουν τον χώρο.

Λίγο αργότερα αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει ένταση και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία. Αντιπροσωπεία τους εισήλθε στο κτήριο προκειμένου να συναντηθεί με το προεδρείο της Βουλής, ωστόσο, όπως γνωστοποίησαν οι συγκεντρωμένοι, δεν υπήρξε τελικά συνάντηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Η πορεία των εργαζομένων στην Τ.Α. είχε τελικό προορισμό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανεκόπη ωστόσο στο Σύνταγμα, καθώς αστυνομικές κλούβες είναι παραταγμένες στη Βασ. Σοφίας στο ύψος της Σέκερη.

Στη συνέχεια περίπου 200 εργαζόμενοι προχώρησαν σε νέα αιφνιδιαστική κίνηση, αποκλείοντας για λίγη ώρα τις εισόδους των νέων γραφείων του ΤΕΑΔΥ στην οδό Φιλελλήλων, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη τελετή εγκαινίων, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Οι διαδηλωτές κατέβασαν τα ρολά του κτηρίου και εγκλώβισαν για λίγη ώρα όσους έδιναν το παρών στα εγκαίνια. Αργότερα αποχώρησαν, έφτασαν στο δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά, όπου παρέμειναν για λίγο και αποχώρησαν.

Νέα 48ωρη απεργία

Το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφάσισε την προκήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 13/12 και την Παρασκευή 14/12.

Την Παρασκευή το πρωί στις 11.00, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση έξω από το τα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των Νομών όλης της χώρας.

Αποφασίστηκε επίσης αποχή των εργαζομένων από κάθε εργασία το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιλέγει να απολύσει εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «με τη φασιστική μέθοδο της "συλλογικής ευθύνης"», εξαναγκάζοντας, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, τον κλάδο σε κινητοποιήσεις και μετωπική σύγκρουση εν μέσω εορτών.

«Είμαστε αποφασισμένοι», καταλήγει η ανακοίνωση, «να συνεχίσουμε τον αγώνα μας προκειμένου να μην περάσουν οι απολύσεις που κατ' εντολή της τρόικας προωθεί η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση».

Με ανακοίνωσή της η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων-Μελών της, καθώς και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της, να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους τις κινητοποιήσεις και το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. την Παρασκευή.

«Η τρικομματική κυβέρνηση του Μνημονίου διά του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εμμένει στην ανάλγητη και καταστροφική πολιτική των απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, οδηγώντας έτσι με συνοπτικές διαδικασίες σε διάλυση τις Δημόσιες Υπηρεσίες» αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να διασπάσει τη συνοχή των εργαζομένων και το κοινό μέτωπο, υλοποιεί την πρωτοφανή διαδικασία ένταξης σε διαθεσιμότητα όλων των Δ.Ε. Ι.Δ.Α.Χ., των καθοριζόμενων από το σχετικό Νόμο κλάδων και ειδικοτήτων και «μπλοκάρει» το σύστημα πληρωμής στη μισθοδοσία από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π), ανεξάρτητα από το αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου για τη Διαθεσιμότητα ή όχι.

«Η εξέλιξη αυτή, δείχνει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια στοιχειώδους νομιμότητας, καταφεύγει στον εκβιασμό και στην αυθαιρεσία προκειμένου να καθυποτάξει τις αντιδράσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος και των ίδιων των εργαζόμενων στο Δημόσιο και παρακάμπτει ακόμα και τη Βουλή, αφού δεν διστάζει να δείξει στους Δημοσίους Υπαλλήλους την "πόρτα της εξόδου", ακόμα και με αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου» προσθέτει.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε τη διήμερη αναστολή όλων των λειτουργιών του για την Πέμπτη 13/12 και την Παρασκευή 14/12, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων σ' αυτές τις ημερομηνίες ορκωμοσιών αποφοίτων.

Σύμφωνα με την απόφαση, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το γεγονός της ξαφνικής διαγραφής είκοσι δύο διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι το ΤΕΙ Αθήνας προέβη εγκαίρως σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Συμβούλιο στην απόφασή του, αυτό έγινε παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι το Ίδρυμα δεν εμπίπτει στη διαδικασία διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του.

Στην ίδια απόφαση σημειώνεται επίσης ότι η παρουσία των 22 αυτών υπαλλήλων, είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη σε διοικητικό προσωπικό.

Οι ορκωμοσίες που αναβάλλονται μετατίθενται ως εξής ανά σχολή και τμήμα: Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών τη Δευτέρα 17/12 στις 12:00-13:00, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων τη Δευτέρα 17/12 στις 13:00-14:00, Τμήμα Φωτογραφίας Οπτικοακουστικών Τεχνών την Τρίτη 18/12 στις 9:00-10:00, Τμήμα Γραφιστικής την Τρίτη 18/12 στις 10:00-11:00, Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών την Τρίτη 18/12 στις 14:00-15:00. Επίσης αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Τρίτη 18/12 ορκωμοσία του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΔΟ) για την Παρασκευή 21/12 στις 13:00-14:00.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή