Αίγυπτος: «Όχι» θα ψηφίσει η αντιπολίτευση στο δημοψήφισμα

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 15:25
UPD:15:25

Περισσότεροι από 589.000 Αιγύπτιοι σε 166 χώρες είναι καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως το βράδυ του Σαββάτου.

A- A A+

Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα για το νέο αιγυπτιακό σύνταγμα, θέτοντας όμως αυστηρούς όρους.

Η αντιπολίτευση, που είναι εναντίον του σχεδίου συντάγματος, αποφάσισε να μην μποϊκοτάρει την ψηφοφορία, αλλά επισημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, αιγύπτιοι δικαστές να πρέπει να την εποπτεύσουν.

Χιλιάδες δικαστές έχουν αρνηθεί να λάβουν μέρος στη διαδικασία, αναγκάζοντας την εφορευτική επιτροπή να ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί σε δύο ημερομηνίες, στις 15 και στις 22 Δεκεμβρίου.

Αν το σχέδιο του νέου συντάγματος καταψηφιστεί ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές μέσα σε τρεις μήνες.

Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, ωστόσο η ψηφοφορία ήδη άρχισε σήμερα στις αιγυπτιακές πρεσβείες για τους Αιγύπτιους του εξωτερικού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Περισσότεροι από 589.000 Αιγύπτιοι σε 166 χώρες είναι καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως το βράδυ του Σαββάτου.

Mετά τη χθεσινή ημέρα διαδηλώσεων από ομάδες της αντιπολίτευσης και ισλαμιστές υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Αμυνας Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κάλεσε τον πρόεδρο και εκπροσώπους από όλα τα πολιτικά κόμματα για συνομιλίες σήμερα στο Κάιρο.

Οι συνομιλίες ωστόσο αναβλήθηκαν λίγο μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι προτίθεται να συμμετάσχει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή