«Καμπανάκι» Συμβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Θετικές για Ελλάδα και Κύπρο επισημάνσεις στα συμπεράσματα του Συμβουλίου
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 15:49
UPD:15:49

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος (Κ) συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkevics (Α) και τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Eamon Gilmore (Δ) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

A- A A+

Ιδιαίτερα θετικά για την Ελλάδα και την Κύπρο κρίνονται τα συμπεράσματα που εξέδωσε χθες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί πως θα έχει σχέσεις καλής γειτονίας και θα επιλύει με ειρηνικό τρόπο τις όποιες διαφορές σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι αναγκαίο και στο Διεθνές Δικαστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό οι «27» εκφράζουν για άλλη μία φορά σοβαρή ανησυχία, και ζητούν από την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που να στρέφεται εναντίον κράτους μέλους, ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το Συμβούλιο σημειώνει με βαθιά λύπη ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη, ομαλοποιώντας έτσι τις σχέσεις της με την Κύπρο.

Στο σημείο αυτό, το Συμβούλιο εκφράζει βαθιά λύπη για την απόφαση της Τουρκίας να παγώσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη η Αγκυρα στο θέμα αυτό και τη μη ευθυγράμμισή της με τις θέσεις ή δηλώσεις της Ε.Ε. σε διεθνή φόρα.

Τα συμπεράσματά για την Τουρκία όπως και των άλλων χωρών του πακέτου διεύρυνσης, θα υποβληθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (13-14 Δεκεμβρίου) για τυπική έγκριση.

πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή