Διάσταση απόψεων μεταξύ Δύσης και Κίνας για τη Β. Κορέα

Έντονη καταδίκη της πυραυλικής δοκιμής ζητούν ΗΠΑ και Γαλλία, χαμηλούς τόνους προκρίνει το Πεκίνο
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 19:28

Ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, που εκτόξευσε χθες η Βόρειος Κορέα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων που συμμετέχουν στο όργανο.

A- A A+

Έντονη αντίδραση από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιτυχή εκτόξευση πυραύλου από πλευράς της Βόρειας Κορέας επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι δυτικοευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες συμμετέχουν στο όργανο.

Ωστόσο, η Κίνα δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα συμφωνούσε με νέες κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, του οποίου αποτελεί τον στενότερο σύμμαχο.

Οι μόνιμοι εκπρόσωποι της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε δηλώσεις τους πριν την είσοδό τους στην αίθουσα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, έκαναν λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαγορεύει τις πυραυλικές δοκιμές.

REUTERS

Για «έντονη αντίδραση», η οποία είναι αναγκαία, μίλησε συγκεκριμένα ο Γάλλος Ζεράρ Αρό, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, μέσω του εκπροσώπου του Χονγκ Λέι, τονίζει ότι η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να είναι «συνετή, μετριοπαθής και ικανή να συμβάλει στην διατήρηση της σταθερότητας και στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή