Το Google Maps στο iPhone

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 11:23
UPD:11:23

Στα νέα στοιχεία του Google Maps για το iPhone συγκαταλέγονται λεπτομερείς φωνητικές οδηγίες, εσωτερικές εικόνες από κτίρια που συνεργάζονται με την υπηρεσία Street View Business Photos, τρισδιάστατες απεικονίσεις κτιρίων και άλλα. Δεν υπάρχει κάποιου είδους ενσωμάτωση με το Siri.

A- A A+

Εφαρμογή του Google Maps για το iPhone κυκλοφόρησε η Google, παρά την πρόσφατη «κόντρα» των της εταιρείας με την Apple, λόγω της εμφάνισης του Apple Maps, που αντικαθιστούσε το Google Maps στον «κόσμο» του iPhone.

Η νέα εφαρμογή της Google παρουσιάζει κάποιες λειτουργίες οι οποίες παλαιότερα συναντιούνταν μόνο σε συσκευές με Android, ωστόσο θεωρείται πως απέναντί της θα βρει την αντίστοιχη εφαρμογή της Nokia (Here Maps), που επίσης έσπευσε να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω του «φιάσκου» του Apple Maps, που κυκλοφόρησε με το iOS 6 στο iPhone 5, οι ανακρίβειες και τα λάθη του οποίου εξέθεσαν την Apple.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι εφαρμογές βελτιώνουν τις υπηρεσίες και λειτουργίες που παρέχουν συλλέγοντας αυτόματα δεδομένα που προκύπτουν από τη χρήση των smartphones από τους κατόχους τους, καθώς και από την επαφή και τα σχόλια των χρηστών.

Στα νέα στοιχεία του Google Maps για το iPhone συγκαταλέγονται λεπτομερείς φωνητικές οδηγίες, εσωτερικές εικόνες από κτίρια που συνεργάζονται με την υπηρεσία Street View Business Photos, τρισδιάστατες απεικονίσεις κτιρίων και άλλα. Δεν υπάρχει κάποιου είδους ενσωμάτωση με το Siri. Επίσης, υπάρχουν οδηγίες για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, και υπολογισμοί χρόνων.

REUTERS

Η εφαρμογή βρίσκεται πλέον στο App Store. Η Google κυκλοφορεί επίσης και το σχετικό System Development Kit, για περαιτέρω ανάπτυξη από developers.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε αναγκαστεί να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τα λάθη του Apple Maps, καθώς οι ανακρίβειες και οι λάθος οδηγίες του, πέρα από τις επικρίσεις λόγω ενόχλησης του κοινού, σε κάποιες περιπτώσεις έθεσαν ακόμα και τις ζωές χρηστών σε κίνδυνο: λίγες ημέρες πριν, στην Αυστραλία, υπήρξαν περιστατικά αποκλεισμού χρηστών του Apple Maps στην έρημο, καθώς η εφαρμογή της Apple τους είχε οδηγήσει σε λάθος σημεία. Το εν λόγω «φιάσκο» οδήγησε στην απόλυση του επικεφαλής της ομάδας λογισμικού του iOS 6, Σκοτ Φόρσταλ, καθώς και του Ρίτσαρντ Γουΐλιαμσον, product manager του Apple Maps. Ο Κουκ είχε προτείνει στους χρήστες να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές όπως το Bing, το Mapquest και το Waze.

Ωστόσο, η εφαρμογή της Google δεν θα είναι η «default» του iPhone, το οποίο θα διατηρήσει το Apple Maps. Οι αντιδράσεις του ειδικού τύπου μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ως «πανηγυρικές» για την κυκλοφορία της νέας εφαρμογής, καθώς το Apple Maps είχε γίνει στόχος εξαιρετικά έντονων επικρίσεων, αποτελώντας βαρύ πλήγμα για την Apple, που επέλεξε να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πορεία.

Προτεινόμενα για εσάς