Δράκοι και έφηβοι σε πρώτο πλάνο

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 11:34
UPD:28/12/2012 12:59

A- A A+

Ένα 16χρονο αγόρι αντιμέτωπο με μια σχολική εργασία αλλά και ένα 15χρονο εν μέσω σχολικής χρονιάς, τελώνια, ορκ, φονικοί λύκοι και μάγοι σε τόπους επικίνδυνους, ένα κορίτσι αντιμέτωπο με καταστροφές και ένας 20χρονος έμπορος πρωταγωνιστούν στα πλάνα των πέντε νέων ταινιών που θα μας κάνουν συντροφιά αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.

«Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο»

Το γαλλικό θρίλερ του Φρανσουά Οζόν -με τους Φαμπρίς Λουσινί, Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Εμανουέλ Σενιέ, Ντενί Μινοσέ, Ερντς Ούμχαουερ και Μπαστιέν Ουγκέτο- είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο ισπανικό θεατρικό έργο του Χουάν Μαγιόργκα και απέσπασε το βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ του Τορόντο και τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Η ταινία μελετά τη γοητεία της χειραγώγησης μέσα από την ιστορία ενός 16χρονου αγοριού, που προσπαθεί να μπει κρυφά στο σπίτι ενός συμμαθητή του, για να εμπνευστεί για τη σχολική του εργασία, προκαλώντας, έτσι, μία σειρά από ανεξέλεγκτα γεγονότα.

«Χόμπιτ: Ένα αναπάντεχο ταξίδι»

Ο –τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ- σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Πίτερ Τζάκσον, μετά την τριλογία του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», επιστρέφει δυναμικά με το πρώτο μέρος μίας ακόμα επικής τριλογίας. Η νέα αυτή περιπέτεια φαντασίας αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, με τίτλο «Χόμπιτ», το οποίο διηγείται την ιστορία της Μέσης Γης, 60 χρόνια πριν από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Οι γνώριμοι πρωταγωνιστές επιστρέφουν στους ρόλους τους με καινούρια παρέα, συνθέτοντας ένα καστ που αποτελείται από τους Ίαν Μακέλεν, Μάρτιν Φρίμαν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ορλάντο Μπλουμ, Ίαν Χολμ, Κρίστοφερ Λι, Χούγκο Γουίβινγκ, Ελάιτζα Γουντ, Εβάντζελιν Λίλι, Άντι Σέρκις, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Τζέφρι Τόμας και Μάικ Μιζράχι. Αυτήν τη φορά, ο Μπίλμπο Μπάγκινς, προκειμένου να σώσει το βασίλειο του Έρεμπορ από τον τρομερό δράκο Νοσφιστή, ξεκινά ένα αγωνιώδες ταξίδι σε επικίνδυνους τόπους, γεμάτους τελώνια, ορκ, φονικούς λύκους και μάγους. Η ταινία προβάλλεται και σε τρισδιάστατη έκδοση, ενώ το σενάριο συνυπογράφουν οι Φραν Γουόλς, Φιλίπα Μπόϊενς, Πίτερ Τζάκσον και Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

«Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο»

Έχοντας πουλήσει περισσότερα από 1 εκατομμύρια αντίτυπα του ομώνυμου βιβλίου του στις ΗΠΑ, ο συγγραφέας Στίβεν Τσμπόσκι γράφει και σκηνοθετεί την κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματός του, με τον Τζον Μάλκοβιτς να αναλαμβάνει την παραγωγή, και αναθέτει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στους Έμα Γουότσον, Νίνα Ντόμπρεβ, Πολ Ρουντ, Λόγκαν Λέρμαν, Μέι Γουίτμαν, Μέλανι Λίνσκι και Έζρα Μίλερ. Η δραματική ταινία παρακολουθεί τον 15χρονο Τσάρλι, κατά τη διάρκεια μιας συναρπαστικής και τραυματικής σχολικής χρονιάς. Ο δημιουργός, που αισθάνθηκε τεράστια αίσθηση ευθύνης απέναντι στους θαυμαστές του, καθώς προσάρμοζε το δημοφιλές μυθιστόρημα σε σενάριο, αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια αυτών των 13 χρόνων, από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε το βιβλίο, έχω λάβει εκατοντάδες γράμματα και e-mails. Μερικά από αυτά σου ράγιζαν την καρδιά. Συνειδητοποιείς ότι μερικά παιδιά αισθάνονται πολύ άσχημα, όταν είναι μόνα τους. Θεωρούν ότι κανείς δεν τα ακούει, ότι κανείς δε νοιάζεται. Μάλιστα, μερικά έλεγαν ότι μπορεί να έδιναν ένα τέλος, αλλά μετά διάβασαν το βιβλίο και αποφάσισαν να μην το κάνουν. Όταν συμβαίνει αυτό, σε αλλάζει και αντιλαμβάνεσαι τί ευθύνη έχεις».

«Έγκλημα στη λίμνη»

Το δράμα από την Κολομβία, που αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γουίλαμ Βέγκα, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών 2012 και έχει συμμετάσχει σε πολλά Φεστιβάλ, αποσπώντας και διακρίσεις. Ο σκηνοθέτης συνθέτει ένα τραγικό ποίημα για την ανθρωπότητα, μέσα από την ιστορία ενός ξένου κοριτσιού, που ταξιδεύει από την ομορφιά του μέρους που ζει στην ανθρώπινη φρίκη του πολέμου και γίνεται το επίκεντρο για τους κατοίκους της περιοχής, αφού αναλαμβάνει την ευθύνη να παλέψει και να ξεπεράσει αυτήν την καταστροφή.

«Aνθρωποι σαν κι εμάς»

Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Άλεξ Κούρτζμαν είναι εμπνευσμένη από μία πραγματική ιστορία και από προσωπικά βιώματα του σκηνοθέτη. Με πρωταγωνιστές τους Κρις Πάιν, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Ολίβια Γουάιντ, Μάικλ Χαλ Ντ΄Αντάριο, Φίλιπ Μπέικερ Χολ, Μαρκ Ντιπλάς και Μισέλ Φάιφερ, το οικογενειακό αυτό δράμα διηγείται την περιπέτεια ενός 20χρονου εμπόρου, που αναλαμβάνει να εκπληρώσει τις τελευταίες επιθυμίες του πατέρα του, παραδίδοντας μία κληρονομιά σε μία αδελφή, που δεν γνώριζε ότι είχε.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς