Βρετανία: «Στοιχεία» για την ενοχή του ρωσικού κράτους στη δολοφονία Λιτβινένκο

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 17:02

Ο Λιτβινένκο, στον οποίο είχε χορηγηθεί η βρετανική υπηκοότητα, πέθανε μετά την δηλητηρίασή του με πολώνιο-210, μια ραδιενεργή ουσία, σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.

A- A A+

Υπάρχουν αποδείξεις ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε δικηγόρος σε προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία που διεξάγεται στη Βρετανία για το θάνατο του επικριτή του Κρεμλίνου το 2006.

Ο Λιτβινένκο, στον οποίο είχε χορηγηθεί η βρετανική υπηκοότητα, πέθανε μετά την δηλητηρίασή του με πολώνιο-210, μια ραδιενεργή ουσία, σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Μια εξέταση του κυβερνητικού υλικού εδραιώνει «μια εκ πρώτης όψεως υπόθεση για την ενοχή του ρωσικού κράτους στο θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο», δήλωσε ο Χιου Ντέιβις, δικηγόρος ο οποίος ενεργεί στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας.

Ο δικηγόρος της χήρας του Λιτβινένκο, Μαρίνα, δήλωσε κατά την προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία ότι το θύμα εργαζόταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας MI6.

Ο Λιτβινένκο φέρεται επίσης να συνεργαζόταν με τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες στις έρευνές τους για τη ρωσική μαφία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στη διάρκεια της προακροαματικής διαδικασίας ότι δεν μπορεί «ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει» ότι ο Λιτβινένκο εργαζόταν για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Μόσχα έχει στο παρελθόν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Λιτβινένκο και έχει αρνηθεί να εκδώσει το κύριο ύποπτο στην υπόθεση και πρώην σύνδεσμό του στην KGB, Αντρέι Λούγκοβοϊ, με τον οποίο φέρεται να βρισκόταν την ημέρα που δηλητηριάστηκε.

Η πλήρης βρετανική δικαστική έρευνα για το θάνατο του Λιτβινένκο, υπό τον δικαστή Ρόμπερτ Όουεν, αναμένεται να αρχίσει την 1η Μαΐου 2013.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή