Β. Κορέα: Εκτόξευση και άλλων πυραύλων επιθυμεί ο Κιμ Γιονγκ-Ουν

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 07:11
UPD:08:30

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν υπογράμμισε την ανάγκη «να εκτοξευτούν δορυφόροι για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της οικονομίας της χώρας».

A- A A+

Την εκτόξευση και άλλων πυραύλων επιθυμεί ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας. Δύο ημέρες πριν η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, με τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τον ΟΗΕ να καταδικάζει την ενέργεια αυτή.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν υπογράμμισε την ανάγκη «να εκτοξευτούν δορυφόροι για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της οικονομίας της χώρας».

Η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι εκτόξευσε τον πύραυλο για να θέσει σε τροχιά δορυφόρο, για ειρηνικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι επικριτές της, με επικεφαλής την Ουάσιγκτον, πιστεύουν ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Με αποφάσεις του το 2006 και το 2009 ο ΟΗΕ απαγορεύει στην Πιονγκγιάνγκ κάθε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, Κιμ Μιν-Σέοκ ανακοίνωσε ότι το νοτιοκορεατικό πολεμικό ναυτικό περισυνέλεξε στη θάλασσα ένα μεγάλο τμήμα του βορειοκορεατικού πυραύλου.

Το τμήμα που περισυνελέγη στην Κίτρινη Θάλασσα φαίνεται ότι είναι μια δεξαμενή που φέρει την ονομασία «Unha-3», την ονομασία του πυραύλου ο οποίος εκτοξεύθηκε προχθές από τη Βόρεια Κορέα.

Το τμήμα αυτό του πυραύλου θα εξετάσει ομάδα εμπειρογνωμόνων, στρατιωτικών και μη, καθώς και αμερικανοί εμπειρογνώμονες στη σοβιετική τεχνολογία.

Ο πρώτος όροφος του Unra-3 έπεσε στη θάλασσα, στ΄ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου και ο δεύτερος ανατολικά των Φιλιππίνων.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το τμήμα που περισυνελέγη βρέθηκε σε βάθος 80 μέτρων, 160 χιλιόμετρα δυτικά του λιμανιού Γκουνσάν (νοτιοδυτικά).

Πριν από την αποτυχημένη, πρώτη εκτόξευση πυραύλου, τον Απρίλιο, η Πιονγκγιάνγκ είχε προεδοποιήσει τη Σεούλ ότι κάθε απόπειρα περισυλλογής συντριμμιών θα θεωρηθεί «πολεμική ενέργεια». Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε εκ νέου πριν από την εκτόξευση της Τετάρτης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή