Και συ τέκνον Βρούτε;

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 11:58
UPD:11:58

A- A A+

Υπό το ευρηματικό πρίσμα του θεατρικού πειραματισμού, μία πολύ γνωστή ιστορία αλλάζει πρόσωπα και -εν τη απουσία των ηρώων της- «ξαναγράφεται» από τις γυναίκες της πολυτάραχης ζωής τους.

Η ομάδα Ανιμα παρουσιάζει μία διαφορετική ανάγνωση της ιστορίας του Ιούλιου Καίσαρα μέσα από την παράσταση, με τίτλο «Ιούλιος Καίσαρας - Scripta Femina», που παρουσιάζεται στο studio του Κινητήρα, από την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.

Η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από το βλέμμα τριών γυναικών, στενά συνδεδεμένων με τα δύο κεντρικά πρόσωπα, Ιούλιο Καίσαρα και Ιούνιο Βρούτο. Με την ανδρική παρουσία να παραμένει έντονη και συνεχής σε όλη την παράσταση, χωρίς οι ήρωες να είναι εκεί ούτε για μία στιγμή, πρωταγωνίστριες είναι η Καλπουρνία -σύζυγος του Καίσαρα, η Σερβηλία -μητέρα του Βρούτου και ερωμένη του Καίσαρα και η Πορκία -σύζυγος του Βρούτου, οι οποίες έζησαν από πολύ κοντά την προσωπική και την πολιτική πορεία αυτών των ανδρών και τώρα αρθρώνουν τον δικό τους λόγο για τις πράξεις τους.

Στον ιστό της εξουσίας

Η σκηνοθέτις της παράστασης, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, εξηγεί: «Περισσότερο από όλα, μας ενδιαφέρει να αναζητήσουμε το πώς οι γυναίκες αυτές αντιδρούν μπροστά σε αυτό το τόσο ισχυρό αντρικό, κυρίως, χαρακτηριστικό, της φιλαρχίας και της εξουσιολαγνείας, καθώς και της γενικότερης επιταγής, που θέλει τον άντρα να έχει τον έλεγχο, να εξουσιάζει, να σκοτώνεται στο πεδίο της μάχης.

Η παράσταση διερευνά το πώς μπορεί να νιώθει μια γυναίκα που ζει δίπλα σε έναν ισχυρό άνδρα, πώς υιοθετεί τον τρόπο ζωής του, πώς επηρεάζεται από τις επιλογές του, πώς αντιμετωπίζει διαφορετικά τη σχέση και το γάμο, αλλά, κυρίως, πώς διαχειρίζεται την εμπλοκή του σε θέματα εξουσίας.

Βασικό καμβά του έργου αποτέλεσε το κείμενο του Σαίξπηρ, “Ιούλιος Καίσαρας”, σε συνδυασμό με υλικό που έχει αντληθεί από τους “Βίους παράλληλους” του Πλούταρχου, το βιβλίο του Θόρντον Ουάιλντερ, “Το αίμα του Καίσαρα”, το ιστορικό μυθιστόρημα “Ιούλιος Καίσαρας” του Αλέξανδρου Δουμά και το μυθιστόρημα του Β. Μάσιμο Μανφρέντι, “Οι τελευταίες μέρες του Καίσαρα”».

Πειραματικό θέατρο συμβολικής προσέγγισης

Με σκηνοθέτη και κύριο εκπρόσωπο την Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, η ομάδα Άνιμα πειραματίζεται, από το 2004, σε σύγχρονες, κυρίως, θεατρικές φόρμες αφήγησης. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στο πώς μπορεί να παρουσιαστεί ένα κλασσικό κείμενο, ώστε να αφορά στο σήμερα. Ο πειραματισμός της εστιάζει στην όψη της παράστασης και στην υποκριτική μέθοδο και η κεντρική της ιδέα είναι μια μεταμπρεχτική προσέγγιση των κειμένων.

Η υποκριτική προσεγγίζεται μέσα από την ουσιαστική χρήση της μουσικής, της κίνησης και της σωματοποιημένης έκφρασης των ρόλων και δημιουργείται μια εικόνα παράστασης περισσότερο συμβολική και λιγότερο ρεαλιστική. Έτσι, δίνεται έμφαση στην αφήγηση των σημαντικών σημείων της εκάστοτε ιστορίας και στην αυτοσχεδιαστική - πειραματική έκφρασή τους.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, σκηνικά – κοστούμια: Μάρθα Φωκά, χορογραφίες: Pauline Huguet. Παίζουν: Όλγα Νικολαΐδου, Στέλλα Νούλη, Βασιλική Τσεκούρα.

Πληροφορίες

Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22 – Ακρόπολη, τηλ.: 210 9248328. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 14 Δεκεμβρίου 2012 – 13 Ιανουαρίου 2013: κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, επιπλέον παραστάσεις: Τετάρτη 26/12 και Πέμπτη 27/12, Τετάρτη 2/1 και Πέμπτη 3/1, στις 21.15. Διάρκεια παράστασης: 60’. Τιμές εισιτηρίων: 13, 9 (φοιτητικό), 4 (ατέλεια) ευρώ. Κρατήσεις: 210 9248328.

Προτεινόμενα για εσάς