ΗΠΑ: Απέσυρε την υποψηφιότητά της για το ΥΠΕΞ η Σούζαν Ράις

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 15:02
UPD:15:13

Η Ράις είχε βρεθεί στο επίκεντρο ιδιαίτερα επικριτικών δηλώσεων από τους Ρεπουμπλικανούς λόγω των σχολίων που είχε κάνει λίγες ημέρες μετά την επίθεση στη αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη.

A- A A+

Η αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις απέσυρε την υποψηφιότητά της για να διαδεχθεί τη Χίλαρι Κλίντον στην κορυφή του υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις έντονες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών.

Η Ράις είχε βρεθεί στο επίκεντρο ιδιαίτερα επικριτικών δηλώσεων από τους Ρεπουμπλικανούς λόγω των σχολίων που είχε κάνει λίγες ημέρες μετά την επίθεση στη αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη.

«Με τιμά βαθιά που εξετάζετε το ενδεχόμενο να διοριστώ υπουργός Εξωτερικών», ανέφερε η Ράις στην επιστολή της στον Μπαράκ Ομπάμα.

«Είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα μπορούσα να υπηρετήσω τη χώρα μας αποτελεσματικά σε αυτό το ρόλο. Ωστόσο, αν προταθώ, είμαι πλέον πεπεισμένη ότι η διαδικασία έγκρισης της υποψηφιότητάς μου θα ήταν μακροχρόνια, θα προκαλούσε αποδιοργάνωση και θα είχε κόστος», πρόσθεσε. «Η θέση του υπουργού Εξωτερικών δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης», κατέληξε

«Αν και λυπάμαι βαθιά για τις άδικες και παραπλανητικές επιθέσεις εναντίον της Σούζαν Ράις τις τελευταίες εβδομάδες, η απόφασή της αντανακλά τη δύναμη του χαρακτήρα της και την αξιοθαύμαστη αφοσίωσή της... στο να βάζει πρώτα το εθνικό συμφέρον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόσυρση της υποψηφιότητας της Ράις ανοίγει το δρόμο για την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Τζον Κέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και πρώην υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι επίμαχες δηλώσεις τις Ράις είχαν γίνει λίγες ημέρες μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου φέτος στη Βεγγάζη, όταν είχε πει μιλώντας σε σειρά τηλεοπτικών της συνεντεύξεων ότι η επίθεση ήταν επακόλουθο της βίαιης κατάληξης μιας διαδήλωσης εναντίον αντι-ισλαμικής ταινίας, που είχε εκείνη την περίοδο προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου.

Ωστόσο, αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη και εκτελέστηκε από άτομα που είχαν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Η Ράις ισχυρίστηκε ότι δεν είχε στη διάθεσή της αυτές τις πληροφορίες όταν έκανε τις δηλώσεις, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί την κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να υποβαθμίσει την τρομοκρατική διάσταση της επίθεσης για πολιτικούς λόγους, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή