Ομπάμα: Ράγισε η καρδιά μας

Τραγωδία στο Κονέκτικατ με 20 παιδιά νεκρά
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 23:33
UPD:15/12/2012 03:20

Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των ΗΠΑ: «Η καρδιά μας ράγισε σήμερα, για τους γονείς και τους παππούδες, τους αδελφούς και τις αδελφές αυτών των παιδιών και για τις οικογένειες των θυμάτων».

A- A A+

Ουσιαστικές ενέργειες για την πρόληψη μελλοντικών μακελειών όπως το σημερινό στο Κονέκτικατ ζήτησε απόψε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Η πλειοψηφία αυτών που είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών», τόνισε ο Ομπάμα δακρύζοντας και πρόσθεσε πως «του ράγισε η καρδιά».

«Η καρδιά μας ράγισε σήμερα, για τους γονείς και τους παππούδες, τους αδελφούς και τις αδελφές αυτών των παιδιών και για τις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε.

Όπως παρατήρησε ο αμερικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ έχουν ζήσει αρκετές φορές παρόμοιες καταστάσεις σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να συγκεντρωθούμε και να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραγωδίες, ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική».

Σύμφωνα με διάταγμα του Ομπάμα, οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια των ΗΠΑ για τέσσερις ημέρες, ως φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.

WHITEHOUSE.GOV

Εν τω μεταξύ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής βρέθηκαν νεκροί 28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, από την αιματηρή ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook, στην πόλη Νιούταουν, στην αμερικανική πολιτεία του Κονέκτικατ. Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν μαθητές ηλικίας από πέντε έως 10 ετών.

Ανάμεσα στα θύματα είναι ο δράστης και η μητέρα του, δασκάλα στο σχολείο.

Οι New York Times μεταδίδουν πως ο δράστης εισέβαλε σε αίθουσα όπου δίδασκε η μητέρα του και αφού την σκότωσε πυροβόλισε τους μαθητές. Προτού αυτοκτονήσει, πυροβόλησε μερικούς ενήλικες ακόμα.

Σύμφωνα με το CBS, ένας ακόμα νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του δράστη και πιθανόν πρόκειται για τον πατέρα του. Νεκρός βρέθηκε και ένας αδερφός του δράστη σε σπίτι στο Ν. Τζέρσευ, σύμφωνα με το CNN.

Τρία άτομα, τα είχαν διακομισθεί αρχικά στο νοσοκομείο, βρίσκονται σε «ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ντάνμπερι Μαρκ Μπότον.

Όλα τα σχολεία της περιοχής, δημόσια και ιδιωτικά, έκλεισαν άμεσα όταν έγινε γνωστό το περιστατικό.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον να εκφράζει «το πόσο έχει σοκαριστεί μετά το τραγικό μακελειό στο σχολείο στο Κονέκτικατ».

«Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων σημειώνοντας: «Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ και ότι νέες ζωές, φορείς ελπίδας καταστράφηκαν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή