ΗΠΑ: Ο δράστης εισέβαλε «δια της βίας» στο σχολείο

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 19:36
UPD:20:32

A- A A+

Ο 20χρονος δράστης που σκότωσε 20 παιδιά και έξι ενήλικες στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης Νιούταουν του Κονέκτικατ εισέβαλε δια της βίας στο κτήριο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, γνωστοποιώντας ότι έχουν εντοπιστεί «μερικά πολύ καλά στοιχεία» για το κίνητρό του.

Ο νεαρός Ανταμ Λάντζα άνοιξε πυρ το πρωί της Παρασκευής μέσα στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών, πριν αυτοκτονήσει. Νωρίτερα είχε πυροβολήσει, σε άλλο σημείο, μια γυναίκα που πιστεύεται ότι ήταν η μητέρα του, Νάνσι Λάντζα.

Μία από τις γυναίκες που δέχτηκαν τα πυρά του Λάντζα, πιθανότατα η υποδιευθύντρια του σχολείου, επέζησε και αναρρώνει. «Νοσηλεύεται και η μαρτυρία της θα είναι ουσιώδης για την έρευνα», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κονέκτικατ Πολ Βανς, χωρίς να διευκρινίσει στο σημείο αυτό τα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί.

Η Νάνσι Λάντζα ήταν μανιώδης συλλέκτρια όπλων και φέρεται να είχε νόμιμα στην κατοχή της ένα Sig Sauer, ένα Glock και ένα στρατιωτικού τύπου Bushmaster 223 M4. Πιστεύεται ότι ο γιος της χρησιμοποίησε κάποια από αυτά τα όπλα.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι όλα τα θύματα έχουν αναγνωριστεί και τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν στη συνέχεια. Η διευθύντρια του σχολείου Ντον Χοκσπρουνγκ φέρεται να βρίσκεται ανάμεσά τους.

Οι κάτοικοι του Νιουτάουν θρήνησαν τους νεκρούς με αγρυπνία στις εκκλησίες της πόλης. Στην Καθολική Εκκλησία Σεντ Ρόουζ οφ Λίμα το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που πολλοί έμειναν έξω.

REUTERS
ΗΠΑ: Πολύνεκρη τραγωδία σε σχολείο

Πολύνεκρη τραγωδία σε σχολείο

«Ράγισε η καρδιά μου»

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε «ουσιαστικές ενέργειες» για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.

WHITEHOUSE.GOV
Ομπάμα: Ράγισε η καρδιά μου

Ομπάμα: Ράγισε η καρδιά μας

«Η πλειονότητα αυτών που είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών», είπε ο Ομπάμα δακρύζοντας και πρόσθεσε πως «του ράγισε η καρδιά». «Η καρδιά μας ράγισε σήμερα, για τους γονείς και τους παππούδες, τους αδελφούς και τις αδελφές αυτών των παιδιών και για τις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις υπερβολικά πολλές φορές», είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να συγκεντρωθούμε και να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραγωδίες, ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική».

Oι σημαίες πνέουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια των ΗΠΑ για τέσσερις ημέρες, ως φόρο τιμής στα θύματα.

Η επίθεση στο Νιούταουν ήταν η δεύτερη πλέον αιματηρή σε σχολείο η πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Το 2007, φοιτητής στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο Βιρτζίνια σκότωσε 32 άτομα.

«Κανένα άτομο ελληνικής καταγωγής» ανάμεσα στα θύματα

REUTERS
Διεθνής αποτροπιασμός για το μακελειό στο Κονέκτικατ

Διεθνής αποτροπιασμός για το μακελειό στο Κονέκτικατ

Δεν υπάρχει κανένα άτομο ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στα θύματα του μακελειού, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο ιερατικός προϊστάμενος του ελληνορθόδοξου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, Πέτρος Καρλούτσος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ομογενής βιβλιοθηκάριος του σχολείου Ιβόν Κέτς πήρε 18 παιδιά της Δ’ τάξης και τρεις συναδέλφους της και κλείστηκαν σε μια ντουλάπα για 45 λεπτά, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο σχολείο φοιτούν τρία παιδά ελληνικής καταγωγής. Εκτός από τη βιβλιοθηκάριο, υπήρχαν άλλες δύο ομογενείς εκπαιδευτικοί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή