Ανταρκτική: Διεκόπη η γεώτρηση στη λίμνη Έλσγουορθ

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 17:33
UPD:17:33

Η λίμνη Έλσγουορθ στην Ανταρκτική, πιστεύεται ότι είναι αποκομμένη από το περιβάλλον της για πάνω από 100.000 χρόνια και οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να ανακαλύψουν μοναδικούς στον κόσμο ζωντανούς οργανισμούς. (Πηγή: British Antarctic Survey)

A- A A+

Μια σειρά από βλάβες, ανάμεσά τους ένας σπασμένος λέβητας, έβαλε προσωρινά τέλος στη φιλόδοξη προσπάθεια μιας βρετανικής ομάδας επιστημόνων να αποκαλύψει τα μυστικά της λίμνης Έλσγουορθ, στην Ανταρκτική, τρυπώντας ένα στρώμα πάγου πάχους 3,2 χιλιομέτρων.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η 12μελής ομάδα της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας της Ανταρκτικής (British Antarctic Survey ή BAS) πραγματοποιούσε γεώτρηση στη λίμνη με απώτερο στόχο να συλλέξει δείγματα νερού και ιζήματος. Η λίμνη πιστεύεται ότι είναι αποκομμένη από το περιβάλλον της για πάνω από 100.000 χρόνια και οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να ανακαλύψουν μοναδικούς στον κόσμο ζωντανούς οργανισμούς.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι εργασίες σταμάτησαν το Σάββατο εξαιτίας βλάβης στο λέβητα, ο οποίος χρησιμοποιείται για να θερμάνει το νερό που τροφοδοτεί το τρυπάνι. Δύο ημέρες νωρίτερα, η ομάδα ανέφερε ότι ένα βασικό κύκλωμα στο λέβητα, το οποίο ελέγχει τον κύριο μηχανισμό θέρμανσης, δεν λειτουργούσε. Ο μηχανισμός αντικαταστάθηκε, αλλά δεν λειτούργησε παρά μόνο για λίγα 24ωρα, κατορθώνοντας να τρυπήσει τον πάγο σε βάθος μόλις 60 μέτρων.

(Πηγή: British Antarctic Survey)

Στην πρώτη φάση των γεωτρήσεων, οι επιστήμονες σκόπευαν να φθάσουν σε μια κοιλότητα, σε βάθος 300 μέτρων, η οποία θα τους χρησίμευε ως «αποθήκη» του νερού που θα έλιωνε σε μεγαλύτερα βάθη, κατά την κύρια φάση της επιχείρησης.

«Δυστυχώς, ο λέβητας υπέστη βλάβη, περίπου στις 3 μ.μ. τοπική ώρα, το Σάββατο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η BAS διευκρινίζοντας ότι έχει ήδη ζητήσει την αποστολή ανταλλακτικών. «Στο μεταξύ, η ομάδα μηχανικών βρίσκεται σε επαφή με τους κατασκευαστές των μονάδων που την βοηθούν να εντοπίσει τα αίτια της βλάβης».

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι βλάβες θα αποκατασταθούν επιτρέποντας την επανάληψη των εργασιών, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται πριν από τις 21 του μηνός.

Εάν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου και δεν υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα, θα είναι η δεύτερη φορά που επιστήμονες κατορθώνουν να συλλέξουν δείγματα από λίμνη της Ανταρκτικής. Ρώσοι συνάδελφοι των ερευνητών της BAS κατάφεραν, τον περασμένο Φεβρουάριο, να τρυπήσουν τον πάγο που καλύπτει τη λίμνη Βοστόκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή