Πακιστάν: Νεκροί πέντε εργαζόμενοι στην εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 13:40
UPD:13:40

Τα θύματα – τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας - σκοτώθηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης την ώρα που εμβολίαζαν τον πληθυσμό, στο πλαίσιο της εκστρατείας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κατά της πολιομυελίτιδας που ενδημεί στη χώρα.

A- A A+

Πέντε Πακιστανοί που εργάζονταν στην εκστρατεία εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας σκοτώθηκαν από πυρά στο Καράτσι, την μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τα θύματα – τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας - σκοτώθηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης την ώρα που εμβολίαζαν τον πληθυσμό, στο πλαίσιο της εκστρατείας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κατά της πολιομυελίτιδας, ιογενούς μεταδοτικής ασθένειας που ακόμη ενδημεί στη χώρα. Και τα πέντε θύματα εργάζονταν στο υπουργείο Υγείας της επαρχίας Σιντ.

Εν τω μεταξύ, στη βορειοδυτική πόλη Πεσάουαρ μια γυναίκα που επέβλεπε την εκστρατεία εμβολιασμού τραυματίστηκε όταν ένοπλοι που επέβαιναν σε μηχανάκι την πυροβόλησαν στο κεφάλι, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Θρησκευτικοί κύκλοι έχουν ήδη εκδώσει φάτουα (εντολή για εκτέλεση) εναντίον της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, ωστόσο οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι η εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας είναι μια συνωμοσία της Δύσης για να κατασκοπεύσει τον πληθυσμό.

Η αντίσταση σε τέτοιες εκστρατείες έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα μετά την ψεύτικη εκστρατεία της CIA για εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας που βοήθησε στον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν στη χώρα το 2011.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στους 24.000 εργαζόμενους στην εκστρατεία εμβολιασμού στο Καράτσι να διακόψουν τον εμβολιασμό στην πόλη αυτή των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Ανησυχούμε για την ασφάλεια όσων εργάζονται στην πρώτη γραμμή. Είναι πραγματικοί ήρωες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Μάθιου Κόλεμαν.

Ένοπλοι άνδρες σκότωσαν τον Οκτώβριο έναν εργαζόμενο σε εκστρατεία εμβολιασμού στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν.

Στο Πακιστάν χιλιάδες γονείς αρνούνται τα παιδιά τους να εμβολιαστούν κατά της πολιομυελίτιδας, μιας ιογενούς λοίμωξης που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παραλυσία μέσα σε λίγες ώρες μετά τη λοίμωξη.

Η πολιομυελίτιδα ενδημεί μόνο σε τρεις χώρες στον κόσμο (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νιγηρία), εξαιτίας μεταξύ άλλων και της πίεσης ορισμένων ιμάμηδων που κηρύττουν ότι το εμβόλιο είναι μια συνωμοσία της Δύσης για τη στείρωση των μουσουλμάνων. Ωστόσο, άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες μετέχουν στις εκστρατείες εμβολιασμού προσπαθώντας να καταρρίψουν το μύθο.

Τουλάχιστον 35 παιδιά προσβλήθηκαν εφέτος από πολιομυελίτιδα στη χώρα, ενώ το 2011 200 παιδιά έμειναν παράλυτα από τον ιό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή