Πρόταση νόμου για την προστασία ευπαθών ομάδων κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως με τα μέτρα που προτείνονται αναμένεται να ανακουφιστούν περίπου 430.000 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ το κόστος τους βρίσκεται –όπως σημειώνεται– μέσα στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ακόμα ότι ορισμένες από τις προτάσεις θα κατατεθούν και ως τροπολογίες κατά τη διαδικασία της κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή.
Το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων προτείνει:
- Εξαίρεση των βαριά αναπήρων από τις περικοπές στις συντάξεις και τα δώρα.
- Μη περικοπή του ΕΚΑΣ για ανάπηρους και παιδιά.
- Επέκταση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που ισχύει για μακροχρόνια ανέργους.
- Καθιέρωση μεταβατικής περιόδου στην αύξηση των ορίων ηλικίας (από 65 σε 67 έτη).
- Εξομοίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών ως προς τα γενικά όρια, με τους άλλους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Επί της Αρχής
Η κρίση που αντιμετωπίζει η οικονομία μας και τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της, θίγουν αναμφίβολα το σύνολο του πληθυσμού, αλλά έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε ευαίσθητες – ευπαθείς κατηγορίες, όπως είναι οι ανάπηροι, οι ανασφάλιστοι, οι άνεργοι.
Για τις κατηγορίες αυτές των πολιτών είναι αναγκαία η έμπρακτη έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέριμνας του κράτους, παρά τους αντικειμενικούς περιορισμούς στους υπάρχοντες πόρους. Είναι μείζον πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό ζήτημα, η εξασφάλιση της στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής με μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και η κατά προτεραιότητα κατεύθυνση των υπαρχόντων πόρων προς αυτούς.
Το ΠΑΣΟΚ σταθερό σε αυτές τις αρχές, έφερε και μέσα στις συνθήκες της κρίσης σχετικές προτάσεις κατ’ επανάληψιν στα κυβερνητικά κέντρα των αποφάσεων. Μάλιστα κατά τις συζητήσεις για τη διαμόρφωση των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων, ζήτησε κατ’ επανάληψιν – εντός και εκτός Βουλής – να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τα άτομα με αναπηρία και τους μακροχρόνια άνεργους.
Δυστυχώς και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Υπουργών προς την αντιπροσωπεία και προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, τόσο ο Ν.4093/2012, όσο και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τον συμπληρώνει, δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς το θέμα, δεν εξαίρεσαν πλήρως τους ανάπηρους από τις περικοπές στις συντάξεις, δεν περιέχουν προβλέψεις για την προστασία των ανέργων.
Για τον λόγο αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία κατάθεσης Πρότασης Νόμου με σειρά ρυθμίσεων για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Με τα μέτρα που προτείνουμε, καλύπτονται 430.000 άτομα που ανήκουν στις ως άνω κατηγορίες, με κόστος που ευρίσκεται μέσα στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.
Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις θα κατατεθούν και ως τροπολογίες κατά τη διαδικασία της κύρωσης της Π.Ν.Π. στη Βουλή.
Ειδικότερα επιδιώκουμε:
- Την εξαίρεση των βαριά αναπήρων από τις περικοπές στις συντάξεις και τα δώρα.
- Την μη περικοπή του ΕΚΑΣ (όπως νομοθετήθηκε για τους κάτω των 65 ετών) για τους ανάπηρους και τα παιδιά
- Την επέκταση των ισχυουσών προβλέψεων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων, ώστε να περιοριστεί ριζικά το φαινόμενο των «ανασφάλιστων» πολιτών.
- Την καθιέρωση μεταβατικής περιόδου στην αύξηση των ορίων ηλικίας (από 65 σε 67 έτη), ώστε να μην οδηγηθούν άνεργοι μεγάλης ηλικίας σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού.
- Την εξομοίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών ως προς τα γενικά όρια, με τους άλλους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Επίσης με την ίδια Πρόταση Νόμου επιχειρείται η ρύθμιση θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, παρ’ ότι είχαν συζητηθεί με τους αρμόδιους της Κυβέρνησης (π.χ. αποδοχές κλάδων τεχνικού – εξειδικευμένου προσωπικού και θέμα απολύσεων στο ΙΚΑ.
Είναι σαφές ότι οι ως άνω διατάξεις αποτελούν μόνο άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία και «ανακούφιση» των αναπήρων και των ανέργων. Φυσικά οι πρωτοβουλίες μας δεν θα εξαντληθούν σ’ αυτές.
Ήδη επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την Κοινωνική Πολιτική σε περίοδο κρίσης, ένα «δίχτυ ασφαλείας» για όλους τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν ανάγκη την έμπρακτη αλληλεγγύη του κράτους και της κοινωνίας.
Επί των 'Αρθρων
Με το άρθρο 1
Εξαιρούνται από τις μειώσεις των συντάξεων οι ανάπηροι ειδικών κατηγοριών (παραπληγικοί, τυφλοί, μεταμοσχευθέντες, αιμορροφιλικοί, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.) που λάμβαναν επίδομα ανικανότητας από το δημόσιο και όσοι συνταξιούχοι δημοσίου είναι ανάπηροι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.
Με το άρθρο 2
Εξαιρούνται από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, οι ανήκοντες στις κατηγορίες που αναφέρθηκαν στο άρθρο 1 (ειδικές κατηγορίες αναπήρων – συνταξιούχοι δημοσίου με βαριά αναπηρία).
Με το άρθρο 3
Εξαιρούνται από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, οι ανήκοντες στις κατηγορίες που αναφέρθηκαν στο άρθρο 1 (ειδικές κατηγορίες αναπήρων – συνταξιούχοι με βαριά αναπηρία).
Με το άρθρο 4
Τροποποιείται η Π.Ν.Π. (ΦΕΚ 228/18-11-2012) και επαναφέρεται η διάταξη της παρ. 6 της υποπαραγράφου του ΙΑ.4, έτσι ώστε να χορηγείται το επίδομα στα άτομα με αναπηρία και στα παιδιά που συνταξιοδοτούνται λόγω θανάτου του γονέα τους, χωρίς να απαιτείται ηλικιακό όριο, όπως και σήμερα.
Με το άρθρο 5
Προβλέπεται εξαίρεση από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους εργαζόμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες είναι άνεργοι ή έχουν διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας για την περίοδο 1/1/2011 μέχρι 31/12/2012 και συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης εντός του 2013. Η ρύθμιση αυτή καθίσταται αναγκαία προκειμένου άνθρωποι που είναι άνεργοι τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένουν να συνταξιοδοτηθούν το 2013, να μην υποστούν την μετάθεση του χρόνου συνταξιοδότησης από το 2013 στο 2015.
Με το άρθρο 6
Προτείνεται η παράταση μέχρι το τέλος του 2013 της ρύθμισης του ν 4052/2012 για να μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν 50 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και όχι 100 όπως προβλέπει η νομοθεσία (Ν. 3655/2008). Οι μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία που εφαρμόζεται από πολλές επιχειρήσεις, η περιστασιακή απασχόληση πολλών πολιτών, οδηγεί σε συμπλήρωση μικρού αριθμού ενσήμων και αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης για περίθαλψη. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται και για το 2013 να διατηρηθεί το καθεστώς ασφαλιστικής κάλυψης από το ΙΚΑ για την περίθαλψη, με 50 μέρες ασφάλισης.
Με το άρθρο 7
Προτείνεται βελτίωση των προϋποθέσεων για την ασφαλιστική κάλυψη ανέργων προκειμένου να εξασφαλίσουν υγειονομική περίθαλψη. Μειώνονται οι ημέρες ασφάλισης από 600 που προβλέπεται σήμερα σε 300 και αύξηση 100 ανά έτος μετά τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας, για ασφαλιστική κάλυψη ανέργων που έχουν ασφαλιστεί σε ταμεία μισθωτών.
Με το άρθρο 8
Προτείνεται η βελτίωση των προϋποθέσεων για ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, ελευθέρων επαγγελματιών που διέκοψαν την δραστηριότητα και την ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ. Μειώνεται ο χρόνος ασφάλισης από τις 600 στις 300 μέρες για άτομα που έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα μειώνονται από 120 σε 100 οι ημέρες ασφάλισης ανά έτος για κάθε έτος μετά το 30ο , έτσι ώστε να καλυφθούν με ευκολότερες προϋποθέσεις τα άτομα που παραμένουν ανασφάλιστοι.
Με το άρθρο 9
Θεραπεύεται μια αδικία για τους αγρότες σε σχέση με το συνταξιοδοτικό τους. Αυτό καθίσταται αναγκαίο μετά την αύξηση κατά δύο έτη του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με δεδομένο ότι οι αγρότες καθίστανται πλέον οι μόνοι Έλληνες εργαζόμενοι που δεν έχουν καθεστώς συνταξιοδότησης σε ηλικία μικρότερη των 67 ετών.
Προτείνεται λοιπόν η θέσπιση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ίδιου με εκείνο που ισχύει για όλα τα ταμεία, που είναι το 62ο έτος με 40 έτη εργασίας.
Με το άρθρο 10
Προωθούνται ρυθμίσεις ώστε να εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΙΚΑ, στις περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με τον Ν.3899/2010. Οι εργαζόμενοι αυτοί που απορροφήθηκαν με αυτόν τον νόμο στο ΙΚΑ, ήταν επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την ΑΤΕ.
Με το άρθρο 11
Προβλέπεται η δυνατότητα ΚΥΑ για την ρύθμιση προβλημάτων σε κλάδους ή ειδικότητες οδηγών - τεχνικού – εξειδικευμένου προσωπικού, που θα προκύψουν σε Οργανισμούς του Δημοσίου (πχ ΟΑΣΑ) με την εφαρμογή του Ν4093/2012.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΑΡΘΡΟ 1
Η περίπτωση δ. της υποπαραγράφου Β.3 του άρθρου 1 του Ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής «εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων όσοι λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α’210) ή των άρθρων 100 εως και 104 του π.δ. 168/2007 (Α’209) ή συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1990 (Α’120) και 1977/1991 (Α’185), καθώς και οι συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο σε ποσοστό 80% και άνω. Επίσης, εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης οι συνταξιούχοι του Δημοσίου , γενικά, οι οποίοι είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω».
ΑΡΘΡΟ 2
Στο τέλος της υποπαραγράφου Β.4 του άρθρου 1 του Ν. 4093/2012, προστίθεται εδάφιο ως εξής «εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις όσοι λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α’210) ή των άρθρων 100 εως και 104 του π.δ. 168/2007 (Α’209) ή συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1990 (Α’120) και 1977/1991 (Α’185), καθώς και οι συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο σε ποσοστό 80% και άνω. Επίσης, εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης οι συνταξιούχοι του Δημοσίου , γενικά, οι οποίοι είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω».
ΑΡΘΡΟ 3
Το τελευταίο εδάφιο στις περιπτώσεις 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.6 του άρθρου 1 του Ν. 4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής «εξαιρούνται τα πρόσωπα που αναφέρονται στο τέταρτο και πέμπτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν. 4024/2011 ΚΑΙ ΤΟΥ ν.612/1997, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.»
ΑΡΘΡΟ 4
Η περίπτωση 6 της υποπαραγράφου ΙΑ.4 του ν. 4093/2012, παραμένει σε ισχύ και μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 228/18-11-2012)
ΑΡΘΡΟ 5
Στο τέλος της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.4 αντικαθίσταται η τελεία με κόμμα και προστίθεται σημείο «γ) οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ που είναι άνεργοι ή έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα για την περίοδο από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2012 και συμπληρώνουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύει μέχρι 31/12/2012, το έτος 2013.
ΑΡΘΡΟ 6
Η παράγραφος Α του άρθρου 138 του Ν.4052/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
α) {Α.1. Στο τέλος της παρ.1Α του άρθρου 31 του α.ν.1846/1951(α΄179), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του Ν.3996/2011(Α΄170) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
β) «Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ , καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 33, για την περίοδο από 1/3/2013 έως 28/3/2014 καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης. Με το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαεννιάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου.
γ) 2.Η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων, της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν.2768/1999(Α΄272)και της παρ.2 του άρθρου 35 του Ν.3996/2011(Α΄170), παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στις επιμέρους διατάξεις του Ν.2768/1999 και ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλει την προβλεπόμενη εισφορά στους ασφαλιστικούς Οργανισμούς».
ΑΡΘΡΟ 7
Η περίπτωση i της παρ.4.α του άρθρου 5 του Ν.2768/1999(Α΄273) τροποποιείται ως εξής: « i. έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού τριακόσιες (300) ημέρες εργασίας. Το κατώτατο όριο των τριακοσίων (300) ημερών εργασίας αυξάνεται ανα έκαστο(100) ημέρες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού (30ου) έτους της ηλικίας και μέχρι το πεντηκοστό τέταρτο (54ο) έτος της ηλικίας».
ΑΡΘΡΟ 8
Η παρ. 8 του άρθρου 2 του Ν.3845/2010 αντικαθίσταται ως εξής : Ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. , ηλικίας άνω των 30 και μέχρι 65 ετών , που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον κλάδο υγείας του Οργανισμού για τρία (3) έτη από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις : α. Έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού τριακόσιες (300) ημέρες εργασίας ή ένα (1) έτος . Το κατώτατο όριο των τριακοσίων (300)ημερών ή ενός έτους αυξάνεται ανά έκαστο(1000 ημέρες κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων ημερών ή δέκα πέντε (15) ετών ασφάλισης. β. Να μην ασφαλίζονται για οποιοδήποτε λόγο στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικό Οργανισμό Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας ,Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
ΑΡΘΡΟ 9
Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2458/1997 όπως ισχύει, δικαιούνται πλήρη σύνταξη γήρατος, από 1/1/2013 μετά με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και 40 ετών ασφάλισης και εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2012 ή το 67ο έτος από 1/1/2013 και μετά.
Ως χρόνος ασφάλισης που υπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 40 ετών λαμβάνεται: α) ο χρόνος υποχρεωτικής ασφάλισης του ν. 2458/1997, β) ο χρόνος πρόσθετης ασφάλισης με τις διατάξεις του ν. 1745/ 1987, γ) ο χρόνος ασφάλισης που υπολογίζεται με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης δ) ο χρόνος άσκησης του αγροτικού επαγγέλματος κατά κύριο επάγγελμα από την συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας και μέχρι 31/12/1987 και ε) κάθε πλασματικός ή πραγματικός χρόνος που υπολογίζεται με βάση τον κανονισμό του ΟΓΑ και τις γενικές διατάξεις.
ΑΡΘΡΟ 10
Οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.3899/2010 εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣΤΕ. Στις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ.1 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α) εμπίπτουν και οι επιλεγέντες της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 8Κ/2008.
ΑΡΘΡΟ 11
Στο τέλος της περίπτωσης 12 της Παραγράφου Γ.1 του Άρθρου Μόνου του Ν.4093/2012 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου καθ’ ύλην Υπουργού μπορεί να εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του πρώτου εδαφίου κλάδοι ή ειδικότητες οδηγών - τεχνικού – εξειδικευμένου προσωπικού και να καθορίζονται οι κατά παρέκκλιση αποδοχές τους».