Προβλήματα φέρεται να έχει ο δορυφόρος της Β. Κορέας

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 17:56

A- A A+

Ο δορυφόρος που έθεσε σε τροχιά την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα, αγνοώντας τις διαμαρτυρίας των χωρών της Δύσης, δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά, σύμφωνα με αμερικανό αστροφυσικό.

Ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά μέσω της εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι ο δορυφόρος λειτουργεί και μάλιστα μεταδίδει πατριωτικά τραγούδια.

Ο Τζόναθαν Μακντάουελ από το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν επιβεβαίωσε πως ο δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά, αλλά είπε ότι δεν μεταδίδει κανένα σήμα.

«Απ΄όσο ξέρουμε ο δορυφόρος δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Μακντάουελ, διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει αν το μηχάνημα λειτουργούσε μετά την εκτόξευση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ίσως οι μεταδόσεις του δορυφόρου γίνονται σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν.

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον αμερικανό επιστήμονα, είναι το ότι το φως που στέλνει ο δορυφόρος αυξομειώνεται και αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος το κτυπά από διαφορετικές γωνίες. Αυτό δείχνει ότι ο δορυφόρος δεν είναι στραμμένος προς την Γη όπως θα έπρεπε.

Ακόμα και αν δεν λειτουργεί, ο δορυφόρος βρίσκεται κανονικά σε τροχιά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.n2yo.com η θέση του είναι 550 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, όπως ισχυρίζεται η Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας πιθανόν θα θεωρήσει την εκτόξευση επιτυχημένη, καθώς πραγματικός σκοπός ήταν να δοκιμαστεί η τεχνολογία του πυραύλου που εκτόξευσε το δορυφόρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή