Σε εξέλιξη η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 20:22
UPD:20:22

Στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τίθενται επί τάπητος τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ως προς την αναπτυξιακή πολιτική και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ιδίως ως προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης τίθενται επί τάπητος στη σύσκεψη που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε λίγο πριν τις 20.00 και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, προκειμένου να μετάσχει στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Μετά τη χθεσινή εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η κυβέρνηση εστιάζει πλέον στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάπτυξη.

Για το λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Από την πλευρά του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια νέα ατζέντα, που θα είναι όπως είπε, «η ατζέντα της προοπτικής και της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας».

ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη «σταθερή γραμμή» του κινήματος υπέρ μιας «αξιόπιστης και αποτελεσματικής» κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας, τονίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν οι πολιτικές.

Ερωτηθείς εάν στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών θα τεθεί θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου, ανέφερε ότι δεν έχει διαμορφωθεί μια ατζέντα του 2013 ή του 2014 και πως σήμερα υπάρχει η ατζέντα της ημέρας και της συγκυρίας. Χαρακτηρίζοντας τον εκλογικό νόμο ως «δευτερογενές ζήτημα με τεράστια θεσμική σημασία», σημείωσε ότι αυτή η σημασία απορρέει από την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα και αποφυγή της τεχνητής πόλωσης. «Αρα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που δεν λειτουργεί πολωτικά και με οξύτητες που είναι προσανατολισμένες σε κομματικά συμφέροντα και πρέπει η εκπροσώπηση να είναι γνήσια και να μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητικό σχήμα αξιόπιστο και λειτουργικό», παρατήρησε.

ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρως απομονωμένη από την κοινωνία η κυβέρνηση

Η σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έρχεται να επιβεβαιώσει την πίστη της κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων, κοινωνικής διάλυσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί πως είναι δέσμια των επιταγών των δανειστών και πλήρως απομονωμένη από την κοινωνία, προσπαθεί τώρα να πιαστεί «σαν τον πνιγμένο από τεχνάσματα» γύρω από τον εκλογικό νόμο και από πανηγυρισμούς για «τις δήθεν ευρωπαϊκές της επιτυχίες».

«Δεν μπορεί να κρυφτεί όμως ούτε από τα αδιέξοδα της πολιτικής της, ούτε από το ότι έχει θέσει τη χώρα υπό έναν ολοένα και πιο ασφυκτικό κλοιό λιτότητας, ύφεσης και νέων μέτρων, που κάθε φορά είναι και τα τελευταία», προσθέτει.

Καταλήγοντας, σημειώνει πως το μόνο πράγμα που μένει να επιβεβαιωθεί είναι πόσο καιρό μπορεί να σταθεί μια κυβέρνηση στην εξουσία όταν οι μόνοι της σύμμαχοι είναι η τρόικα και το μεγάλο κεφάλαιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή