Διαβάζοντας τις επιστολές μιας σχέσης αγάπης και μίσους

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 13:29
UPD:14:21

A- A A+

Αναζητώντας όλα τα φώτα και τα σκοτάδια της μητρικής αγάπης, 117 επιστολές ξεδιπλώνουν μία αλλόκοτη σχέση ανεκπλήρωτης στοργής.

Ο Πέτρος Ζούλιας διασκευάζει το επιτυχημένο βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου, «Δεν μ' αγαπάς. Μ' αγαπάς» και το μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου, από τις 20 Δεκεμβρίου.

Το έργο αποτελεί μια ελεύθερη θεατρική απόδοση της αλληλογραφίας της πεζογράφου Μαργαρίτας Λυμπεράκη προς την κόρη της, Μαργαρίτα Καραπάνου, έτσι όπως τη διέσωσε και εξέδωσε η πανεπιστημιακή Καθηγήτρια και λογοτέχνης Φωτεινή Τσαλίκογλου. Το υλικό αυτό περιελάμβανε 117 γράμματα, που καλύπτουν το διάστημα 1962 -1974 και στάλθηκαν από το Παρίσι.

Δύο σπουδαίες συγγραφείς

Το έργο αναφέρεται στη σχέση ανάμεσα στις δύο σπουδαίες Ελληνίδες συγγραφείς. Η Μαργαρίτα Λυμπεράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1945 έζησε για μεγάλα διαστήματα στο Παρίσι. Έγραψε πεζά και θεατρικά έργα στα ελληνικά και τα γαλλικά και μαζί με τη Γαλάτεια Σαράντη, την Τατιάνα Γκρίτση-Μιλιέξ και τη Μιμίκα Κρανάκη συνέβαλαν στην αλλαγή των παραδοσιακών μορφών της αφήγησης, τοποθετώντας τη δράση μέσα σε αυτή. Πέθανε το 2001, στην Αθήνα.

Η Μαργαρίτα Καραπάνου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1946. Ήταν κόρη της πεζογράφου και θεατρικής συγγραφέα Μαργαρίτας Λυμπεράκη και του ποιητή και δικηγόρου, Γιώργου Καραπάνου. Το 1959, ακολούθησε τη μητέρα της στη Γαλλία. Σπούδασε κινηματογράφο και φιλοσοφία στο Παρίσι και νηπιαγωγός δι’ αλληλογραφίας στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε σαν νηπιαγωγός στην Αθήνα. Παντρεύτηκε αλλά ο γάμος της είχε μικρή διάρκεια. Το 1988, βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος στη Γαλλία, για το βιβλίο «Υπνοβάτης». Πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου του 2008, στο νοσοκομείο, λόγω πνευμονοπάθειας που την ταλαιπωρούσε.

Αντιφατικά συναισθήματα με φόντο την αγάπη

Ανάμεσα σε μητέρα και κόρη, υπήρχε μια παράξενη σχέση αγάπης και εγκατάλειψης, τρυφερότητας, απόγνωσης και φόβου, λατρείας και απόρριψης μαζί, η οποία αποτυπώνεται στη φράση, που έγραψε η Μαργαρίτα Καραπάνου σε μια επιστολή προς τη μητέρα της, 7 χρόνια αφότου έφυγε από τη ζωή: «Έφυγε με τον θάνατό σου όλο το διφορούμενο, που είχαμε στη σχέση μας. Έμεινε μόνο η αγάπη».

Για τη θεατρική του διασκευή, ο σκηνοθέτης της παράστασης Πέτρος Ζούλιας σημειώνει: «Σκηνές, γεμάτες ευαισθησία, αγωνία, ενοχή, έλξη και άπωση, πάθος και μίσος φτιάχνουν το παζλ μιας συγκλονιστικής ιστορίας, αναζητώντας όλα τα φώτα και τα σκοτάδια της μητρικής αγάπης...».

Ταυτότητα παράστασης: διασκευή - σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας, σκηνικά – κοστούμια: Αναστασία Αρσένη, φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλης, μουσική επιμέλεια: Ελεάνα Βραχάλη. Πρωταγωνιστούν: η Ρένη Πιττακή στον ρόλο της Ρίτας Λυμπεράκη και η Πέγκυ Τρικαλιώτη στον ρόλο της Μαργαρίτας Καραπάνου. Μαζί τους η Ηλεάνα Μπάλα.

Πληροφορίες

Θέατρο Βασιλάκου, Προφήτου Δανιήλ 3 - 5, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3470707. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη: 20.00, Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00, Κυριακή: 20.00, Χριστούγεννα (25/12) και Πρωτοχρονιά (1/1): 21.00. Τιμές εισιτηρίου: 20, 15 (φοιτητικό, νεανικό) ευρώ, Σάββατο 22/12 και από Τετάρτη 9/1 και κάθε Τετάρτη και Σάββατο λαϊκή απογευματινή: γενική είσοδος 15 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο του θεάτρου, καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr .

Προτεινόμενα για εσάς