ΗΠΑ: Προς πρωτοβουλία για αναθεώρηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 14:56
UPD:14:56

Η τραγωδία στο σχολείο του Νιούταουν στο Κονέκτικατ επανέφερε στις ΗΠΑ τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης νομοθετικών μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

A- A A+

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ηγηθεί των προσπαθειών να αναθεωρηθεί η νομοθεσία για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά το σοκ που προκάλεσε ο θάνατος 20 μικρών παιδιών και έξι γυναικών από τα πυρά ενόπλου σε σχολείο την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να θέσει εκ νέου σε ισχύ την απαγόρευση για τα ημιαυτόματα όπλα που ίσχυε μέχρι το 2004. Όπως είπε ο Τζέι Κάρνεϊ, ο Ομπάμα «υποστηρίζει ενεργά» το σχέδιο Δημοκρατικών γερουσιαστών για να παρουσιαστεί σχετικό νομοσχέδιο την πρώτη ημέρα συνεδρίασης του νέου Κογκρέσου, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που προτίθεται να καταθέσει η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάιστάιν.

Ο Τζέι Κάρνεϊ πρόσθεσε επίσης ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει την κάλυψη του νομοθετικού κενού που επιτρέπει την αγορά όπλων από ιδιώτες πωλητές χωρίς κανέναν έλεγχο.

Η τραγωδία στο σχολείο του Νιούταουν στο Κονέκτικατ επανέφερε στις ΗΠΑ τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης νομοθετικών μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Το πανίσχυρο αμερικανικό λόμπι των όπλων, η Εθνική Ενωση Οπλων (National Rifle Association, NRA), η οποία είχε τηρήσει στάση σιωπής μετά τη σφαγή στο Νιουτάουν , εξέφρασε χθες τη «λύπη» της έπειτα από τους «τρομερούς και παράλογους φόνους» και ανακοίνωσε ότι οργανώνει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

Στο Νιούταουν, τα σχολεία άνοιξαν στην βυθισμένη στο πένθος πόλη, όπου συνεχίζονται οι κηδείες των θυμάτων του φονικού. Το σχολείο Σάντι Χουκ παραμένει κλειστό. Σε άλλες περιοχές της πόλης, όπου έχουν στηθεί δεκάδες αυτοσχέδια «μνημεία», γονείς συνόδευσαν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Σε δημοσκόπηση του CBS που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, το 57% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του νόμου για τα όπλα, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται εδώ και δέκα χρόνια.

Περισσότεροι από 177.000 έχουν υπογράψει στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου το αίτημα για την ενίσχυση του ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί δήμαρχοι μεγάλων πόλεων απηύθυναν ανοικτή επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο και το Κογκρέσο ζητώντας άμεση ανάληψη δράσης.

Η πρόταση της γερουσιαστή Νταϊάν Φάινστάιν θα παρουσιασθεί στο Κονγκρέσο στις 3 Ιανουαρίου και θα προβλέπει την απαγόρευση πώλησης, μεταβίβασης, κατασκευής και εισαγωγής εκατό περίπου μοντέλων ημιαυτόματων όπλων.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή