ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Διπλωματικής Ασφάλειας

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 06:08
UPD:06:53

Το προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, έχει τυλιχτεί στις φλόγες όταν δέχτηκε επίθεση από ομάδα ένοπλων που διαμαρτύρονταν για την προβολή ταινίας την οποία θεώρησαν προσβλητική προς το Ισλάμ. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκε ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και τρία ακόμη μέλη του διπλωματικού προσωπικού.

A- A A+

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Διπλωματικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έρικ Μπόσγουελ, ενώ τρεις ακόμα αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στις 11 Σεπτεμβρίου στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που ερεύνησε τις συνθήκες της επίθεσης στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη επιρρίπτει ευθύνες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής, η ασφάλεια στο αμερικανικό προξενείο ήταν «ιδιαίτερα ανεπαρκής». Οι ευθύνες αφορούν στην έλλειψη παρουσίας έμπειρου προσωπικού ασφαλείας και την απόφαση να δοκιμαστούν τοπικοί πολιτοφύλακες για να προστατεύσουν το κτηριακό σύμπλεγμα.

Παρόλο που η επιτροπή κάνει λόγο για συστημικά προβλήματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που οδήγησαν στα γεγονότα του Σεπτεμβρίου, δεν επιρρίπτει ευθύνες σε κάποιον συγκεκριμένο υπάλληλο.

Όπως αναφέρει, παρά την «έλλειψη διαφάνειας, αντανακλαστικών και ηγεσίας» μεταξύ κάποιων αξιωματούχων του υπουργείου, η έκθεση δεν εντοπίζει κανέναν λόγο για τον οποίο συγκεκριμένα άτομα «παρεκτράπησαν ή αγνόησαν επίτηδες» το καθήκον τους.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας δεν διέθεταν πριν από την επίθεση «καμιά επείγουσα και ειδική πληροφορία» που να έκανε λόγο για τρομοκρατική απειλή κατά του προξενείου.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε την Τρίτη ότι αποδέχθηκε και τις 29 συστάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής, ενώ διέταξε να γίνουν εκτεταμένες αλλαγές για την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι στην επίθεση αυτή που σημειώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012 σκοτώθηκε ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και τρία ακόμη μέλη του διπλωματικού προσωπικού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή