«Κατάπαυση πυρός» μίας ημέρας στα online παιχνίδια

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 10:47
UPD:10:47

Ο Αντβαντ Πέρμαν (από την ιστοσελίδα GamerFitNation) δημοσίευσε ένα βίντεο με το οποίο ζητούσε από τους παίκτες των διαδικτυακών first person shooter παιχνιδιών να προβούν σε μία «κατάπαυση πυρός» σε ένδειξη σεβασμού από πλευράς της gaming κοινότητας στα 27 θύματα του μακελειού στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ.

A- A A+

Έναν ιδιότυπο φόρο τιμής αποδίδουν σήμερα στα θύματα της ένοπλης επίθεσης στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν οι online gamers, αφήνοντας κάτω τα ψηφιακά τους όπλα για 24 ώρες.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το GamerFitNation, την ιστοσελίδα του Αντβαντ Πέρμαν, που προωθεί τόσο την ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όσο και την υγιεινή ζωή. Ο Πέρμαν δημοσίευσε ένα βίντεο με το οποίο ζητούσε από τους παίκτες των διαδικτυακών first person shooter παιχνιδιών (Modern Warfare, Call of Duty κ.α- τους «πνευματικούς απογόνους» του πάλαι ποτέ διάσημου Doom) να προβούν σε μία «κατάπαυση πυρός» σε ένδειξη σεβασμού από πλευράς της gaming κοινότητας στα 27 θύματα του μακελειού στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ.

Η εν λόγω εκστρατεία συνεχίστηκε και στα social media, επεκτεινόμενη στο Twitter (με το hashtag #OSCEASEFIRE), το Facebook και το YouTube. Αν και είναι πολλοί αυτοί που έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν, η πρωτοβουλία του Πέρμαν έχει προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις από gamers, που θεωρούν ότι η ομαδική σφαγή στην οποία προέβη ο Ανταμ Λάντσα δεν έχει καμία σχέση και δεν οφείλεται ούτε κατά διάνοια στην ενασχόληση με βίαια βιντεοπαιχνίδια, οπότε και «εκστρατείες» όπως η συγκεκριμένη δεν έχουν βάση, καθώς αποτελούν έμμεση «παραδοχή ενοχής».

Πρόσφατα δημοσιεύματα (όπως της New York Post) υποδείκνυαν την ενασχόληση του Λάντσα με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (και δη με first person shooters). Από πλευράς του, ο Πέρμαν αναφέρει πως η ιδέα περί «κατάπαυσης πυρός» δεν έχει να κάνει τίποτα με αυτούς τους ανεδαφικούς, όπως τους χαρακτηρίζει ο ίδιος, ισχυρισμούς, ενώ απέρριψε και κάθε φήμες πως σχετίζεται με τις θεωρίες περί «συντέλειας του κόσμου» σήμερα, 21 Δεκεμβρίου.

Σε μια παρεμφερή ενέργεια απόδοσης φόρου τιμής σε θύματα βίαιων ενεργειών στον πραγματικό κόσμο, στο παρελθόν έχουν μετονομαστεί διαστημικοί σταθμοί στο online παιχνίδι Eve Online μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη. Τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν βρεθεί ξανά στο «στόχαστρο» μετά από περιστατικά ένοπλης βίας (όπως και στην περίπτωση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ), και στην περίπτωση του μακελειού του Κονέκτικατ, η gaming κοινότητα απορρίπτει κάθε σχετική κατηγορία, καθώς είναι πάρα πολλοί αυτοί οι οποίοι παίζουν τέτοια παιχνίδια για να θεωρηθεί πως αποτελούν κάποιου είδους «καταλύτη» που «παράγει» δολοφόνους.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το περιστατικό μέχρι σήμερα, λαμβάνει χώρα στο Twitter μια εξαιρετικά έντονη «εκστρατεία/κίνημα» για μεταρρυθμίσεις στην αμερικανική νομοθεσία περί οπλοκατοχής. Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 28% των δημοσιεύσεων περί του μακελειού στο Νιουτάουν από τις 14 Δεκέμβρη ως τις 17 περιείχαν σαφή στάση και άποψη σχετικά με τους νόμους, ενώ το 64% ζητούσαν μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής, έτσι ώστε να γίνει πιο αυστηρή. Αντίθετο ήταν το 21%, ενώ ουδέτερη στάση είχε το 14%.

Προτεινόμενα για εσάς