MotoGP: Οι αναβάτες και οι ομάδες το 2013

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012 14:43
UPD:28/12/2012 17:47

A- A A+

Ετσι, όλοι έχουν επικεντρωθεί στις χειμερινές δοκιμές και στην έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος που θα πραγματοποιηθεί στη Ντόχα του Κατάρ, στις 7 Απριλίου, σε ένα νυχτερινό GP.

Σε ό,τι αφορά στα μεταγραφικά, σίγουρα το μεγαλύτερο νέο ήταν η επιστροφή του Βαλεντίνο Ρόσι στην Yamaha μετά από δύο όχι και τόσο επιτυχημένες σεζόν στη Ducati. Η επαγγελματική συνύπαρξη ωστόσο του «γιατρού» με τον Χόρχε Λορένθο υπό την ίδια στέγη αποτελεί ερωτηματικό, αν αναλογιστεί κανείς το μεταξύ τους παρελθόν. Και οι δύο ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιος τοίχος ανάμεσά τους.

Η εργοστασιακή ομάδα της Honda φρόντισε να καλύψει το κενό του Κέισι Στόνερ με τον πολλά υποσχόμενο Μαρκ Μαρκέζ από τον οποίο έχει μεγάλες προσδοκίες, αν και φέτος θα είναι η πρώτη του χρονιά στη «μεγάλη κατηγορία». Με δύο παγκόσμιους τίτλους στο ενεργητικό του (έναν στα 125 κ.εκ. το 2010 και έναν φέτος στη Moto2), ο μόλις 19 ετών Ισπανός αναβάτης αποτελεί σημαντική επένδυση για το μέλλον. Παράλληλα, ο Ντάνι Πεντρόζα με την εμπειρία του θα «σηκώσει» στην αρχή τουλάχιστον, το βάρος της απουσίας του Στόνερ και θα προσπαθήσει να κατακτήσει τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στο MotoGP καθώς φέτος δεν τα κατάφερε.

Η Ducati διατήρησε για μία ακόμη χρονιά τον Νίκι Χέιντεν και αντικατέστησε τον Βαλεντίνο Ρόσι με τον Αντρέα Ντοβιτσιόζο. Ο Ιταλός αναβάτης εντυπωσίασε εφέτος με την «δορυφορική» ομάδα της Yamaha (Monster Yamaha Tech 3) και αυτό το εξαργύρωσε υπογράφοντας συμβόλαιο με την Ducati. Στην ουσία ο 26χρονος Ιταλός αναβάτης επιστρέφει μετά από έναν χρόνο απουσίας σε εργοστασιακή ομάδα.

Στις «δορυφορικές» τώρα, η Monster Yamaha Tech 3, θα εμπιστευτεί τις μοτοσικλέτες της σε βρετανικό δίδυμο. Ο Καλ Κρούτσλοου συμφώνησε για μονοετή επέκταση της συνεργασίας του αφού δεν τον επέλεξε η Ducati για τη θέση του Ρόσι. Δίπλα του στο γκαράζ της ομάδας θα βρίσκεται ο συμπατριώτης του Μπράντλεϊ Σμιθ που πήρε στην ουσία προαγωγή από την Moto2, στην οποία αγωνιζόταν για δύο χρόνια.

Στις «δορυφορικές» ομάδες της Honda, τόσο η San Carlo Gresini όσο και η LCR διατήρησαν τους αναβάτες του (Αλβάρο Μπαουτίστα και Στέφαν Μπραντλ, αντίστοιχα) για μία ακόμη χρονιά.

Στην Ducati, η Pramac θα έχει πλέον δύο αναβάτες καθώς ενισχύθηκε με τον Μπεν Σπις που έφυγε από την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, έπειτα από μία πολύ άσχημη χρονιά. Παράλληλα, συμφώνησε και με τον Αντρέα Ιανόνε, τον 23χρονο Ιταλό αναβάτη που δοκιμάζει έπειτα από τρία χρόνια στη Moto2, τις δυνάμεις του στα MotoGP.

Στις CRT μοτοσικλέτες, η Power Electronics Aspar, διατήρησε τους δύο αναβάτες της Αλεξ Εσπαργκάρο και Ράντι ντε Πουνιέ, αντίστοιχα οι οποίοι κυριάρχησαν φέτος στην κατηγορία, με τον Ισπανό να κερδίζει κιόλας. Επιπλέον, ο Χέκτορ Μπαρμπερά θα συνεχίσει να αγωνίζεται στη «μεγάλη κατηγορία» αλλά με την ομάδα της Avintia Blusens.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι από τους 24 αναβάτες που θα αγωνιστούν την επόμενη χρονιά στα MotoGP, οι 18 προέρχονται από την Ευρώπη, τέσσερις από την Αμερική, ένας από την Ασία και ένας από την Αυστραλία. Κυριαρχούν αριθμητικά οι Ισπανοί με έξι αναβάτες και ακολουθούν με έναν λιγότερο οι Ιταλοί. Από τις ΗΠΑ έχουν καταγωγή μόλις τρεις κι ένας μόλις από την Κολομβία. Η Βρετανία εκπροσωπείται στις πίστες από τρεις αναβάτες και η Τσεχία από δύο. Εναν μόλις διαθέτουν οι Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Αναλυτικά οι αναβάτες και οι ομάδες:

Yamaha Factory Racing

Χόρχε Λορένθο

Βαλεντίνο Ρόσι

Repsol Honda

Ντάνι Πεντρόζα

Μαρκ Μαρκέζ

Ducati

Νίκι Χέιντεν

Αντρέα Ντοβιτσιόζο

Monster Yamaha Tech 3

Καλ Κρούτσλοου

Μπράντλεϊ Σμιθ

Pramac Racing

Μπεν Σπις

Αντρέα Ιανόνε

LCR Honda

Στέφαν Μπραντλ

San Carlo Honda Gresini

Αλβάρο Μπαουτίστα

Μπράιν Στάρινγκ (CRT)

Power Electronics Aspar

Αλειξ Εσπαργκάρο

Ράντι ντε Πουνιέ

Forward Racing

Κόλιν Εντουαρτς

Κλαούντιο Κόρτι

Cardion AB

Κάρελ Αμπραχαμ

Avintia Blusens

Χιρόσι Αογιάμα

Χέκτορ Μπαρμπερά

IodaRacing

Ντανίλο Πετρούτσι

Λούκας Πέζεκ

Paul Bird Motorsport

Μάικλ Λάβερτι

Γιόνι Ερνάντεθ

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις