Αιγύπτος: Εγκρίθηκε το νέο Σύνταγμα

Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012 19:54
UPD:26/12/2012 00:00

A- A A+

Εγκρίθηκε, με 63,8%, το νέο Σύνταγμα, που συνέταξαν οι ισλαμιστές υποστηρικτές του προέδρου της Αιγύπτου Μόρσι, όπως ανακοίνωσε η ανώτατη εκλογική επιτροπή, μετά από δημοψήφισμα που διεξήχθη σε δύο γύρους.

Σύμφωνα με την επιτροπή, έχουν διερευνηθεί όλες οι ενστάσεις. Επίσης έγινε γνωστό πως η συμμετοχή στις ψηφοφορίες διαμορφώθηκε στο 32,9%.

Το προηγούμενο διάστημα στη χώρα σημειώθηκε μεγάλη αναταραχή, με τους υπστοστηρικές του Μόσρι να υποστηρίζουν πως το νέο Σύνταγμα είναι απαραίτητο για μια δημοκρατική μετάβαση και τους αντιπάλους του να λένε πως δεν εγγυάται τις ατομικές ελευθερίες καθώς και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων.

Τώρα, βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε δύο μήνες.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεκάδες αντίπαλοι του Μόσρι απέκλεισαν μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες του Καΐρου.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωγερικών απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές στον αιγυπτιακό δημόσιο βίο να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις προς άρση των διαιρέσεων: «Ο πρόεδρος Μόρσι, ως ο δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της Αιγύπτου, φέρει ειδική ευθύνη να προχωρήσει, με τρόπο που να αναγνωρίσει την επείγουσα ανάγκη να γεφυρωθούν οι διαιρέσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βεντρέλ, προσθέτοντας ότι πολλοί στην Αίγυπτο «εξέφρασαν σημαντικές ανησυχίες» αναφορικά με την διαδικασία εκπόνησης του νέου Συντάγματος.

«Εκφράζουμε την ελπίδα όλες οι πλευρές να επαναλάβουν τη δέσμευση να καταδικάζουν και να προλαμβάνουν τη βία» πρόσθεσε.

Η αναταραχή έχει οδηγήσει σε οικονομική αβεβαιότητα και μαζική αγορά δολαρίων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ανταλλακτήρια στο Κάιρο έχουν ξεμείνει από δολάρια. Πριν την ανακοίνωση του αποτέλεσματος του δημοψηφίσματος, οι αρχές ανακοίνωσαν συναλλαγματικούς περιορισμούς. Πλέον απογορεύεται η έξοδος από την Αίγυπτο με πάνω από 10.000 δολ. αλλά κι η επιστροφή με μεγαλύτερο ποσό.

Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου διαβεβαίωσε πως οι τράπεζες έχουν «σταθερή ρευστότητα» ώστε να διασφαλίσουν όλες τις καταθέσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή