«Πειραγμένη» η πρώτη λίστα Λαγκάρντ

Τον Γ. Παπακωνσταντίνου «δείχνει» το νέο αρχείο
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 13:12
UPD:16:02
A- A A+

Διαφοροποιήσεις που αφορούν τρία ονόματα εντοπίστηκαν στη νέα λίστα Λαγκάρντ κατά τη σύγκρισή της με το παλαιότερο αρχείο.

Τα τρία αυτά ονόματα και ένα ακόμη που προκύπτει από τη διασταύρωση των στοιχείων του Taxis φέρονται να παραπέμπουν σε πολιτικό πρόσωπο που δεν είναι εν ενεργεία.

Το νέο αρχείο, που έφθασε στις δικαστικές αρχές την περασμένη εβδομάδα από το Παρίσι, φέρεται να περιλαμβάνει τρεις αρχεία που αφορούν συγγενικά πρόσωπα πρώην υπουργού. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, τα στοιχεία «δείχνουν» τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα πάντως, ο πρώην υπουργός αρνήθηκε την ανάμειξή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν έχει κάνει καμία αλλοίωση και αναρωτήθηκε αν είναι ποτέ δυνατόν να έπαιρνε αυτό το «ηλίθιο» ρίσκο.

Τα τέσσερα ονόματα που απουσίαζαν από την πρώτη λίστα συνδέονται με δύο τραπεζικούς λογαριασμούς της HSBC, εκ των οποίων ο ένας περιέχει 1.222.000 δολάρια.

Εισαγγελικοί κύκλοι αναφέρουν πως δεν υπάρχει άλλη διαφοροποίηση στη νέα λίστα σε σύγκριση με το έγγραφο που παραδόθηκε στην κυβέρνηση τον Οκτώβριο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο διαβιβαστικό έγγραφό τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης δεν περιλαμβάνουν κανένα πόρισμα που να αφορά τις διασταυρώσεις που έγιναν.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε τη λίστα και το διαβιβαστικό έγγραφο των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια, πιθανόν εντός της ημέρας, το υλικό θα διαβιβαστεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Θανάση Νάκο.

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στον Α.Π. του κ. Τέντε με τον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέα Νίκο Παντελή, παρουσία των κ. Μουζακίτη και Πεπόνη.

Λ. Γρηγοράκος: Είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτα

Για παραλείψεις που βαρύνουν συγκεκριμένα άτομα γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

«Μιλάω για την παρέα Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου και όλους αυτούς που είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτα», ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να έρχεται αυτή η παρέα [...] και να ζητάει και τα ρέστα από το Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ».

«Δεν είχε ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο ή μια ολόκληρη κυβέρνηση, η οποία στηριζόταν σε συγκεκριμένα άτομα, της ηγετικής ομάδας του Γιώργου Παπανδρέου; Δεν ήξεραν για τη λίστα Λανγκάρντ; Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να μην το ήξερε. Αλίμονο κι αν δεν του το είχαν πει», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να πάρει θέση για την υπόθεση και η Δικαιοσύνη να κάνει παράλληλα τη δουλειά της. «Θα πρέπει να ψάξουμε και εμείς στη Βουλή αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα. Και αν έχουν γίνει αυτές οι παρανομίες, να τις καταδικάσουμε και να τις βρούμε και να αποδώσουμε το του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να κρεμάμε έναν ανώνυμο έντιμο πολίτη στα μανταλάκια».

Ερωτηθείς για το αν πρόσωπα που έχουν ενδεχόμενες ευθύνες για τους χειρισμούς της υπόθεσης θα πρέπει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι οι τυχόν εμπλεκόμενοι θα έπρεπε να έχουν φύγει ήδη.

«Πιστεύω ότι είναι πιο έντιμο ένας πολιτικός χώρος να μην πληρώνει τα λάθη τα δικά τους. Θα περίμενα από ένα έντιμο πολιτικό να κάνει την αυτοκριτική του», παρατήρησε.

Οι ραδιοφωνικές δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Γ. Ραγκούση, ο οποίος έκανε λόγο για «εμετική προσπάθεια συκοφάντησης», χαρακτηρίζοντας «γελοίους» και «φαιδρούς» τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της Βουλής.

«Το στοιχείο της γελοιότητας και της φαιδρότητας είναι όσα είπε εν γνώσει του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, στενότατος συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο κ. Γρηγοράκος, σχετικά με το ότι χρησιμοποίησε πληθυντικό ότι ξέραμε για τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό είναι ψευδέστατο», ανέφερε.

Επισήμανε ακόμη ότι η πρώτη φορά που ο ίδιος, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών των υπουργικών συμβουλίων της περιόδου εκείνης πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ ήταν όταν ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι έκρινε τον Αύγουστο του 2011 «χωρίς να ενημερώσει κανέναν» ότι δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει.

Ο κ. Ραγκούσης προειδοποίησε μάλιστα ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν ο αντιπρόεδρος της Βουλής επαναλάβει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο του. «Θα το μετανιώσει πάρα πολύ πικρά ο κ. Γρηγοράκος, που τολμάει τέτοιες μέρες να διαπράττει αυτές τις συκοφαντικές εμετικές αθλιότητες με αυτά που είπε σήμερα», πρόσθεσε.

Πλήρη δημοσιοποίηση της λίστας ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Πλήρη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας πως «το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία η οποία δοκιμάζεται».

«Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν. Πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

KKE: Να δοθούν στη δημοσιότητα και οι δύο λίστες

«Να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες Λαγκάρντ ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται», ζητεί το ΚΚΕ.

Παράλληλα τάσσεται «υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή