Προς προκαταρκτική για τη λίστα Λαγκάρντ

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ
Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012 09:57
UPD:30/12/2012 07:44
A- A A+

Στην υποβολή αιτήματος για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, συμφωνούν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται η πρότασή τους να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών.

Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο η ΔΗΜΑΡ ζητεί πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και στον καταλογισμό ευθυνών για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267514 .

Την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ενώ σύμφωνο φαίνεται ότι είναι και το ΠΑΣΟΚ, εκτός του οποίου τέθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ ζήτησε «να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, αρνείται κατηγορηματικά τα περί παρέμβασής του στα στοιχεία της λίστας και τονίζει ότι δεν θα δεχθεί να γίνει το «εξιλαστήριο θύμα» της υπόθεσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267378 .

Σημειώνεται πως η Βουλή μπορεί, αφού έχει υποβληθεί το αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς. Εντός ορισμένης προθεσμίας θα πρέπει να παραδοθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου στον πρόεδρο της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιχειρεί να «πειράξει» την έρευνα

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι τώρα «επιχειρεί να ''πειράξει'' την ίδια την έρευνα περιορίζοντάς την σε ένα μόνο πρόσωπο, ώστε να γλιτώσει η κυβέρνηση από τη διάλυση της όποιας εναπομείνασας ηθικοπολιτικής διάστασής της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εμπαιγμό» και «προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού», τονίζοντας ότι «ένα από μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά, την ελεγχόμενη ανομία, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που χαρακτήριζαν τη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, επιχειρείται να περιοριστεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου».

Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, «η προκαταρκτική για το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το λιγότερο στην παρούσα φάση και δεν ικανοποιεί τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση και απόδοση ευθυνών».

«Αλήθεια ο κ. Βενιζέλος, που υπεξαίρεσε επί μήνες τη λίστα δεν έχει ευθύνες; Το γεγονός ότι η αλλοίωση των στοιχείων της λίστας έγινε επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου τον καθιστά άμοιρο ευθυνών; Δεν γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός το περιεχόμενο της λίστας; Η Ν.Δ και ο κ Σαμαράς δεν γνώριζαν πριν και μετά τις εκλογές για την ύπαρξη της λίστας; Γιατί συνέβαλαν με τη στάση τους στην προσπάθεια να αποσιωπηθεί η υπόθεση;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και συνέπεια βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και τηρώντας πιστά τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν παίζει με τους νόμους και τους θεσμούς και δεν καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν ''εκατοντάδων ονομάτων που είχαν διαγραφεί από τη λίστα Λαγκάρντ''». «Οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα και όχι πολιτικό τυχοδιωκτισμό», διεμήνυσε ο κ. Κεδίκογλου.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Να δοθεί το σύνολο των στοιχείων

Να δοθεί από τη Βουλή το σύνολο των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σημειώνοντας πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι προσπάθειες απόκρυψης από τον ελληνικό λαό οδηγούν σε συγκάλυψη προσώπων που έχουν διαπράξει παράνομες ενέργειες που σχετίζονται και με το πολιτικό χρήμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι η Βουλή δια των αρμοδίων οργάνων της αρνήθηκε σήμερα να χορηγήσει στα κόμματα αντίγραφο της νέας λίστας Λαγκάρντ και της κίνησης των σχετικών λογαριασμών.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπως ανέφερε ο κ. Μαριάς, εμμένουν στην πρότασή τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ «προκειμένου να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι παρανόμησαν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους στην υπόθεση αυτή», ενώ επιμένουν επίσης στην πρότασή τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για το Μνημόνιο.

Σε νέα του δήλωση αργότερα ο κ. Μαριάς ζήτησε την άμεση παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καταγγέλλοντας ότι «κρατά ακόμη στις θέσεις τους στο ΤΑΙΠΕΔ την εμπλεκόμενη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ Ελένη Παπακωνσταντίνου, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, καθώς επίσης τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου που την τοποθέτησαν».

Αλ. Παπαρήγα: Καμία παραγραφή

Στο ενδεχόμενο παραγραφής των τυχόν αδικημάτων αναφέρθηκε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξει παραγραφή.

«Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια την σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και την συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω απο την Βουλή», δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

«Για το συνταγματικό κώλυμα που υπάρχει, δεν μπορεί να περιμένουμε πότε θα γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν μπορεί να υπάρξει παραγραφή ούτε μιας μέρας. Με την έννοια αυτή, θεωρούμε οτι δεν αρκεί η διαδικασία τιμωρίας των σημερινών ενόχων. Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, όταν κάτι βγαίνει στην δημοσιότητα, γιατί τα περισσότερα μένουν κρυφά, να υπάρχει άμεση και αποφασιστική αντίδραση και τιμωρία», πρόσθεσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Χρυσή Αυγή: «Καίνε» τον Παπακωνσταντίνου για να σωθεί η συγκυβέρνηση

«Οι επιτροπές της Βουλής είναι ο έσχατος τρόπος συγκάλυψης της ανομίας ενός διεφθαρμένου συστήματος», υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για την αλλοίωση της λίστας.

Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι «αν η Ελλάδα ήταν σοβαρό κράτος, ο Παπακωνσταντίνου θα είχε περάσει προ πολλού από το γραφείο του ανακριτή και σήμερα θα βρισκόταν στον Κορυδαλλό» και καταλήγει σημειώνοντας ότι «ο Παπακωνσταντίνου καίγεται από το σύστημα για να διασωθεί ο Βενιζέλος και κατ' επέκταση ο Σαμαράς, δηλαδή η ίδια η συγκυβέρνηση του μνημονίου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή