Εγκλωβισμένοι στο καβούκι μιας ναρκωμένης κοινωνίας

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012 12:20

O Μάνος Βακούσης (αριστερά) και ο Aρης Τσαμπαλίκας (δεξιά) παίζουν ένα σκληρό παιχνίδι συνδιαλλαγής, όταν ένας μεσήλικας πυρηνικός επιστήμονας, ευχαριστημένος από τη ζωή του και βολεμένος στην άνεση του σπιτιού του, δέχεται την εισβολή ενός νέου άντρα.

A- A A+

Ο ρόλος της ατομικής ευθύνης και συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της ανασφάλειας που υποθηκεύει τις ζωές όλων μας στις σύγχρονες κοινωνίες, βγαίνει από το καβούκι του και συνθλίβεται μέσα από την καθοριστική μας σχέση με τον «εαυτό» και τον «άλλο».

Μιλώντας για το κλείσιμο στον εαυτό μας και τον φόβο του «άλλου» που εξαπλώνεται ραγδαία, το άκρως επίκαιρο έργο του Étienne Lepage, «Το καβούκι του ελέφαντα», παρουσιάζεται στην αμαξοστοιχία - θέατρο «Το τρένο στο Ρουφ».

Ο 30χρονος καναδός συγγραφέας απλώνει το βλέμμα του πιο μακριά από την ήρεμη πραγματικότητα της χώρας του και καταπιάνεται με όλα τα καίρια ζητήματα της δικής μας καθημερινότητας, αναδεικνύοντας τις κοινωνικές ανισότητες, την πάλη των τάξεων, τον ατομικισμό, την κοινωνία που μοιάζει ναρκωμένη και τον φόβο που φωλιάζει παντού.

Eνα ματς χωρίς έλεος

Ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες της Τατιάνας Λύγαρη, ο Μάνος Βακούσης και ο Aρης Τσαμπαλίκας παίζουν ένα σκληρό παιχνίδι συνδιαλλαγής, όταν ένας μεσήλικας πυρηνικός επιστήμονας, ευχαριστημένος από τη ζωή του και βολεμένος στην άνεση του σπιτιού του, δέχεται την εισβολή ενός νέου άντρα. Και τότε, η φυσική βία και ο ψυχικός βασανισμός παίρνουν τη θέση της ευγένειας και της καλής διάθεσης και αρχίζει μία κοινωνική αντιπαράθεση με αμείλικτους κανόνες, για να αποδειχθεί, τελικά, ότι είμαστε τόσο ξένοι με τον ίδιο μας τον εαυτό, όσο είμαστε και με τους άλλους, ότι ο άνθρωπος είναι λύκος για τον άνθρωπο, μια διαρκής απειλή ο καθένας για τον διπλανό του.

Και όμως, από όλη αυτή τη μάχη αναδύεται η αγάπη και η αδελφοσύνη, αφού όπως γράφει ο συγγραφέας: «Δεν είμαστε κακοί. Ποιος είναι κακός; Και με ποιον τρόπο; Κυνηγημένα ζωάκια είμαστε όλοι μας, που ροκανίζουμε το κεφάλι του γείτονά μας μέσα στη γενική σύγχυση. Όμως η αθωότητα είναι απόλυτη. Θα ’ρθεις πάλι να τις αρπάξεις και θα είσαι αθώος. Κι εγώ το ίδιο. Είμαστε αθώοι από την κορφή ως τα νύχια. Τελεία και παύλα».

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη, σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη, σκηνογραφική επιμέλεια: Βασίλης Παφίλης, κοστούμια: Δανάη Κουρέτα, μουσική: Παναγιώτης Βελιανίτης, κίνηση: Αννέτα Κουβελιώτη, φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος, βοηθός σκηνοθέτη: Dubravka Franz Spiliotopoulou. Πρωταγωνιστούν: Μάνος Βακούσης, Aρης Τσαμπαλίκας.

Πληροφορίες

Αμαξοστοιχία - Θέατρο «Το τρένο στο Ρουφ», Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, Προαστιακός Ρουφ, τηλ.: 210 5298922, 6937 604988, καθημερινά εκτός Δευτέρας: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 20.00. Τιμές εισιτηρίων: ολόκληρο: 16 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων: Τρένο στο Ρουφ, Τρενοθέατρο: Μακρυγιάννη 5 (μετρό Ακρόπολη), τηλ.: 210 9243609, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00 – 18.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00 –14.30 και 17.30 – 21.00, Tickethour, www.tickethour.com , Easypay Τράπεζας Πειραιώς και 210 8938111.

Προτεινόμενα για εσάς