Αυστραλία: Εκκενώσεις περιοχών λόγω φόβων για νέες πλημμύρες

Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2011 11:41
A- A A+

Σε κέντρα υποδοχής αστέγων υποδέχθηκαν χιλιάδες Αυστραλοί τον καινούριο χρόνο, καθώς η μισή έκταση της πολιτείας Κουίνσλαντ βρίσκεται στο έλεος των χειρότερων πλημμυρών των τελευταίων 50 χρόνων.

Οι πλημμύρες που πλήττουν 22 πόλεις στην Αυστραλία, απειλούν κι άλλες περιοχές στη βορειοανατολική ακτή, όπου οι αρχές προειδοποιούν ότι η στάθμη των υδάτων σε ορισμένα σημεία μπορεί να φτάσει και στα δέκα μέτρα.

Η πολιτεία Κουίνσλαντ ζει την πλέον βροχερή άνοιξη των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που έχει ως συνέπεια να πλημμυρίσουν έξι ποτάμια και να καλύψουν μία έκταση που είναι περίπου όσο η Γαλλία και η Γερμανία μαζί. Τα νερά έχουν κατακλύσει καλλιέργειες, ορυχεία και κτήρια, ενώ οι περισσότεροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Την ίδια ώρα όμως, στις πολιτείες Βικτόρια και Νότια Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν μεγάλες δασικές φωτιές.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που πλημμύρισαν, ενώ οι αρχές έκλεισαν το αεροδρόμιο του Ροκχαμπτον και προειδοποίησαν τους κατοίκους της πόλης ότι τα νερά του ποταμού Φιτζρόι θα υπερχειλίσουν και θα κατακλύσουν την περιοχή.

«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση της περιοχής ο δήμαρχος Μπραντ Κάρτερ, τονίζοντας ότι η πόλη δεν έχει γνωρίσει χειρότερες πλημμύρες από το 1918. Ο Κάρτερ εκτίμησε ότι το αεροδρόμιο και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες μπορεί να παραμείνουν εκτός λειτουργίας για τρεις εβδομάδες.

Για «καταστροφή βιβλικών διαστάσεων», έκανε λόγο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ, Αντριου Φρέιζερ.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας, Άνα Μπιγκ, δήλωσε ότι 22 πόλεις έχουν πλημμυρίσει και εκτίμησε ότι το κόστος των ζημιών μόνο στα δίκτυα υποδομών και στα δημόσια κτήρια θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια. Διαβεβαίωσε πάντως τους κατοίκους του Κουίνσλαντ ότι «θα έχουν κάθε δυνατή βοήθεια».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή