Στις προκλήσεις που σηματοδοτεί για τη χώρα μας το 2011 εστιάζουν με τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους οι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.
Κ. Παπούλιας: Ζητούμενο η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής
«Πέρασε μία δύσκολη χρονιά και έρχεται μία ακόμη δυσκολότερη», τονίζει στο μήνυμά του για το νέο έτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας πως «η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι το μεγάλο ζητούμενο».
«Η σκέψη μου είναι στους συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Που υποφέρουν από ασθένειες, από μοναξιά, από ανέχεια», αναφέρει, σημειώνοντας παράλληλα ότι, «όσο πολύπλευρα και αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, στη γειτονιά μας, στη χώρα μας, σε ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο σύνθετες και αν είναι οι απαντήσεις που απαιτούνται, πρέπει να θυμάται η κυβέρνηση ότι, ειδικά στην κρίση που περνάμε, κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο κ. Παπούλιας δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στο πολιτικό σύστημα υπογραμμίζοντας πως «ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση και τις αμαρτίες δεκαετιών, για την απληστία και τις ατέλειες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, για τις αδυναμίες της Ευρώπης αλλά και για τα λάθη και την αμεριμνησία τη δικιά μας, του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας», του οποίου, όπως αναφέρει, «είμαι μέρος και εγώ».
«Συμμερίζομαι την αγωνία των συμπολιτών μας που γίνονται φτωχότεροι και βυθίζονται στην ανασφάλεια. Βλέπω τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που κληρονομεί από τις προηγούμενες ένα τεράστιο χρέος. Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας», πρόσθεσε.
Γ. Παπανδρέου: Χρονιά μεγάλων αλλαγών
Χρονιά μεγάλων αλλαγών χαρακτήρισε το 2011 στο μήνυμά του για το νέο έτος ο Πρωθυπουργός.
«Το 2010 μπορέσαμε να κάνουμε αυτό που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτο. Οι θυσίες μας έπιασαν τόπο. Η Ελλάδα απέφυγε την κατάρρευση... H χρονιά που έρχεται, το 2011, είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών», αναφέρει ο Πρωθυπουργός.
«Είναι η χρονιά που αλλάζουμε την πατρίδα μας, σε όφελος όλων των Ελλήνων.Είναι η χρονιά που καταπολεμούμε τα βαθύτερα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση.Αλλάζουμε το Κράτος, αλλάζουμε το αναπτυξιακό μας πρότυπο, αλλάζουμε νοοτροπία. Όλα αυτά για να μετατρέψουμε τις μεγάλες ικανότητες που έχει ο Ελληνισμός σε πραγματικές δυνατότητες», συνεχίζει το μήνυμα του Πρωθυπουργού, καλώντας παράλληλα όλους τους πολίτες να κάνουν «μια αρχή δημιουργίας»
«Όλοι μας δοκιμαζόμαστε από την ένταση της κρίσης, κάθε ελληνικό σπίτι. Έχουμε όλοι αισθανθεί και δικαιολογημένα, απογοήτευση, πόνο ακόμα και οργή για το πώς φθάσαμε ως εδώ», παραδέχεται ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει:
«Αυτά τα συναισθήματά μας ας τα μετατρέψουμε, όχι σε παραίτηση, σε μοιρολατρία ή σε αδιέξοδη εκτόνωση διαμαρτυρίας, ούτε βέβαια και σε βία. Αλλά στην πιο ξεκάθαρη συλλογική μας απόφαση: να γίνουμε μια ζωντανή δύναμη αλλαγής της πατρίδας μας, της ίδιας μας της ζωής».
Αντ. Σαμαράς: Θα αγωνιστούμε για να φύγει η ανασφάλεια από την καθημερινότητά μας
Την αλληλεγγύη του σε όσους «έχασαν τις δουλειές τους ή τα μαγαζιά τους, σε εκείνους που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται και την ανησυχία τους για το αύριο να μεγαλώνει» εκφράζει στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς.
«Σε τέτοιες συνθήκες, οι καθιερωμένες ευχές των πολιτικών ακούγονται, ίσως, κούφια λόγια. Αρμόζει περισσότερο η υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε να φύγει το σύννεφο του φόβου από την πατρίδα μας. Να φύγει το γκρίζο από τη ζωή μας. Να φύγει η αγωνία από την καρδιά μας και η ανασφάλεια από την καθημερινότητά μας», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς και καταλήγει: «Αυτό δεν είναι καθιερωμένη ευχή… Είναι υπόσχεση. Το πιο αληθινό που μπορώ να σας δώσω σήμερα».
ΚΚΕ: Το 2011 μπορεί να γίνει χρονιά γόνιμη
«Το 2011 μπορεί να γίνει χρονιά γόνιμη για το λαό. Τις θετικές εξελίξεις γι’ αυτόν μπορεί να πυροδοτήσει ο ορμητικός λαϊκός απεγκλωβισμός από τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπερασπίζονται το ξεπερασμένο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα», αναφέρει στο μήνυμά του το ΚΚΕ, καλώντας του πολίτες να συμμετάσχουν «στο οργανωμένο ταξικό εργατικό», εκφράζοντας την αγανάκτησή τους «κατά των βάρβαρων μέτρων κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας».
Όπως επισημαίνει εξάλλου το Κομμουνιστικό Κόμμα, «η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να ελπίζουν μόνο και αξίζει να αγωνιστούν με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για μια νέα οργάνωση της κοινωνίας, όπου θα είναι εξασφαλισμένη για όλους η σταθερή εργασία, με ελεύθερο χρόνο και με σύγχρονες δωρεάν παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία, στην κατοικία, στις διακοπές».
Γ. Καρατζαφέρης: Με πίστη θα ξεπεράσουμε ευκολότερα την κρίση
«Με πίστη και αλληλεγγύη θα ξεπεράσουμε ευκολότερα την κρίση», τονίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης:
«Από το 2011 δεν δικαιούμαστε ν’ αναμένουμε πολλά. Ο Θεός να μας χαρίζει υγεία. Οι κυβερνήσεις ειρήνη. Οι άνθρωποι αγάπη. Χωρίς ακρότητες και περιττές εμπρηστικές παρεμβάσεις αλλά με σκληρή δουλειά μπορούμε ν’ αναστηλώσουμε το επίπεδο ζωής που με κόπο και χρόνο είχαμε αναγείρει πριν γκρεμιστεί από λάθη πολλών. Καλή τύχη σε όλους και περισσότερο σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη».
ΣΥΝ: Η ελπίδα βρίσκεται στους καθημερινούς αγώνες
Στη σημασία των καθημερινών αγώνων εστιάζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.
«Η χρονιά που πέρασε έχει ήδη καταγραφεί ως μία από τις σκληρότερες και δυσκολότερες περιόδους για την ελληνική κοινωνία. Για το νέο έτος, είναι διάχυτη η απαισιοδοξία των πολιτών για την ακόμα μεγαλύτερη και σε βάθος κρίση που εισερχόμαστε», επισημαίνει ο ΣΥΝ και συνεχίζει:
«Στο σημερινό δύσκολο, εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον, η ελπίδα βρίσκεται στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την βελτίωση των όρων της ζωής τους, στο διαρκή αγώνα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, ανεκτικότητας και αλληλεγγύης».