Πληθαίνουν οι φωνές καταδίκης της επίθεσης στην Αλεξάνδρεια

Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2011 12:40
UPD:15:02

Τον αποτροπιασμό τους για τη βομβιστική επίθεση εξέφρασαν η διεθνής κοινότητα, αλλά και θρησκευτικοί ηγέτες.

A- A A+

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η αιματηρή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς έξω από εκκλησία χριστιανών κοπτών στην Αλεξάνδρεια, με αποτέλεσμα 21 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.

Η έκρηξη έγινε 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μόλις τελείωσε η λειτουργία της Πρωτοχρονιάς, σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά στην εκκλησία. Μετά την έκρηξη εκατοντάδες χριστιανοί κόπτες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, λιθοβόλησαν ένα τέμενος, συγκρούστηκαν με μουσουλμάνους, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Η αιγυπτιακή αστυνομία επενέβη για να επιβάλει την τάξη.

Μήνυμα προς τους τρομοκράτες ότι τα σχέδια τους να αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο ή να διχάσουν χριστιανούς και μουσουλμάνους θα αποτύχουν, έστειλε με τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.

«Θα κόψουμε το χέρι της τρομοκρατίας, θα αποκεφαλίσουμε την οχιά, θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και θα την νικήσουμε», δεσμεύθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επίθεση στο ναό έχει το σημάδι «ξένων χεριών».

Τηλεφωνική επικοινωνία Δ. Δρούτσα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Ahmet Aboul Gheit, προς τον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τη βομβιστική επίθεση στην Αλεξάνδρεια είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Την απερίφραστη καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης για τη «βάρβαρη και εγκληματική» τρομοκρατική επίθεση στη χριστιανική εκκλησία, εξέφρασε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση σε εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που είχε ως στόχο τους πιστούς που πήγαιναν να προσευχηθούν. Η βάρβαρη, εγκληματική αυτή πράξη, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικός και πόσο απαραίτητος είναι ο κοινός μας αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να δικαιολογήσει ή να νομιμοποιήσει την τυφλή βία από όπου και εάν προέρχεται», αναφέρει ο κ.Δελαβέκουρας.

Εκφράζει επίσης τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ διαβεβαιώνει το λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου ότι «αυτή τη δύσκολη ώρα η Ελλάδα είναι στο πλάι τους».

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα

Τον αποτροπιασμό τους για τη βομβιστική επίθεση εξέφρασαν η διεθνής κοινότητα, αλλά και θρησκευτικοί ηγέτες.

«Η Γαλλία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της στις αρχές και τον λαό της Αιγύπτου», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Κριστίν Φαζ, επαναλαμβάνοντας το σεβασμό της στις θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτή της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά και την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σε αυξημένη επαγρύπνηση κάλεσε την ίδια ώρα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την «προώθηση των κοινών αξιών της ανεκτικότητας».

Τη βαθιά του θλίψη «για την επίθεση εναντίον της εκκλησίας που στοίχισε τη ζωή τόσων ανθρώπων», εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Αλιστερ Μπερτ. «Η επίθεση αυτή εναντίον μιας μειονότητας είναι, όπως ο πρόεδρος Μουμπάρακ και ο ιμάμης του Αλ Αζχαρ είπαν, μια επίθεση εναντίον όλων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Tρομοκρατικό έγκλημα με στόχο την εθνική ενότητα και τον θρησκευτικό πλουραλισμό της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών», χαρακτήρισε την επίθεση ανώτατος αξιωματούχος της Συρίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana.

«Η Συρία τάσσεται στο πλευρό της Αιγύπτου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα πολεμήσει όποιον επιτίθεται στην εθνική της ενότητα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος εκφράζοντας «τα συλλυπητήρια του στη χώρα και στις οικογένειες των αθώων θυμάτων».

Την καταδίκη της για την «ποταπή και τρομοκρατική» πολύνεκρη επίθεση εξέφρασε και η Τουρκία.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ποταπή τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε μεγάλο αριθμό αθώων ανθρώπων», τονίζει στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του στον αιγυπτιακό λαό.

«Η Τουρκία είναι "σοκαρισμένη" από αυτή την επίθεση, που είχε στόχο "την κοινωνική ειρήνη στην Αίγυπτο, χώρα αδελφική και φιλική", επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Το αποτρόπαιο έγκλημα έχει στόχο να χρησιμοποιηθεί η θρησκεία ως ένα μέσο παραβίασης των ανθρωπίνων, ηθικών και θρησκευτικών αξιών», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι.

«Κάθε επίθεση εναντίον της συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών είναι μια επίθεση εναντίον της αραβικής εθνικής ασφάλειας», επισήμανε.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλε στον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν λόγια καταδίκης που να εκφράζουν την οργή και την θλίψη για το τρομοκρατικό έγκλημα. Η σιιτική οργάνωση ισχυρίζεται πως η επίθεση αυτή «είναι ένα σημείο των επικίνδυνων συνωμοσιών με στόχο τις διαφορετικές θρησκείες σε περισσότερες από μια αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες εξυπηρετούν το σιωνιστικό σχέδιο στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το αμερικανικό σχέδιο κατακερματισμού των αραβικών και ισλαμικών χωρών».

Εκκληση στους ηγέτες όλου του κόσμου να υπερασπιστούν τους χριστιανούς απέναντι στην κακομεταχείριση και στην θρησκευτική μισαλλοδοξία απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος.

Παράλληλα καταδίκασε «τη δειλή πράξη» των δραστών της επίθεσης. «Με μεγάλη θλίψη έμαθα για την σοβαρή επίθεση εναντίον της κοπτικής χριστιανικής κοινότητας», δήλωσε μετά τη λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Η ενέργεια αυτή όπως και εκείνη της τοποθέτησης βομβών στα σπίτια χριστιανών στο Ιράκ ώστε να αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν, προσβάλλει τον Θεό και όλη την ανθρωπότητα», επισήμανε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή