Γ. Παπανδρέου: Μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις η Ευρώπη

Ποδαρικό στο Μαξίμου με διαδοχικές συσκέψεις
Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 12:43
UPD:15:31
A- A A+

Διαδοχικές συσκέψεις με αντικείμενο την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το ζήτημα της έκδοσης του ευρωομολόγου, έχει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός. Στο Μαξίμου και η κ. Βάσω Παπανδρέου, επικεφαλής της Επιτροπής που έχει συστήσει ο Πρωθυπουργός για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών με στόχο την έκδοση ευρωομολόγων.

Στην πρώτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλα και του σύμβουλου του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, εξετάστηκε τόσο η ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων (σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν διάφορες εκδοχές ευρωομολόγων), όσο και για την επιβολή φόρου 0,5% επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Η δεύτερη σύσκεψη, όπως προαναφέρθηκε, έχει να κάνει με τον τρέχοντα προγραμματισμό της κυβέρνησης, και σύμφωνα με συμμετέχοντα υπουργό, τέθηκε και το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Εμείς, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε, αλλά υπάρχει και το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της. Αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς, προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου, και έκανε λόγο για ανάγκη μετεξέλιξης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η ευθύνη είναι και δική μας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης, η κ. Βάσω Παπανδρέου επεσήμανε πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Το θέμα του ευρωομολόγου και η οικονομική διακυβέρνηση αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης ... θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε πολύ περισσότερους, συμπλήρωσε η κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις σε τέτοια θέματα, δεν θα πρέπει να παίρνονται «υπό πίεση και εκ των υστέρων».

Αναλυτικά, κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ο Πρωθπουργός ανέφερε ότι στόχος μας είναι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος, του πολίτη. Το κάνουμε, είπε, πειστικά και αναγνωρίζεται διεθνώς. Εμείς τα δικά μας προβλήματα θα τα λύσουμε, θα υπερβούμε τις αδυναμίες μας. Όμως, είμαστε εδώ σήμερα, γιατί γίνεται σαφές ότι, πέραν των δικών μας προβλημάτων, υπάρχει το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της.

Όλα αυτά, σημείωσε, έχουν βάλει την Ευρώπη μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, που θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε.

Εδώ, τόνισε, είναι και ο ρόλος της Ελλάδας. Να συμβάλουμε - όπως ήδη αρχίσαμε - στις θετικές εξελίξεις και τις αποφάσεις. Η ευθύνη είναι και δική μας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Υπάρχει επίσης και η αναπτυξιακή διάσταση στο όλο ζήτημα. Πολύ περισσότερο που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή, με τις θέσεις εργασίας, με την ανάπτυξη των Περιφερειών. Υπάρχουν ανισορροπίες που επηρεάζουν και την αναπτυξιακή δυνατότητα κάθε χώρας.

Το θέμα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, δεν είναι μόνο η καλύτερη διαχείριση, αλλά και η αποτελεσματικότητα προς όφελος του πολίτη και του Ευρωπαίου πολίτη. Ευθύνη για σωστή διαχείριση, ευθύνη για κοινωνική αλληλεγγύη, ευθύνη για πράσινη ανάπτυξη.

Αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς, επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως ουσιαστικά, μιλάμε για την μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης.

Και όλα αυτά πρέπει να τα δούμε και από την πλευρά του συμφέροντος της χώρας, αλλά και του ευρωπαϊκού συμφέροντος. Υπάρχουν, εκτίμησε, δυνατότητες ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη.

Όλα αυτά, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, απαιτούν γνώση, σχέδιο, αλλά και τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Και αυτός, τόνισε, είναι ο στόχος των πρωτοβουλιών μας.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου η Δημοκρατική Αριστερά

« Είναι αναγκαία η σύμπηξη ενός πολιτικού αλλά και κοινωνικού ευρωπαϊκού μετώπου και η διασφάλιση ευρύτερων συμμαχιών, όχι μόνο από τις χώρες του Νότου, για τη στήριξη του Μόνιμου Μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων που θα διαδεχτεί το 2013 το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας με σταθερή πρόνοια για αποτροπή εξαιρετικά δυσάρεστων παρενεργειών από την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για τα κράτη που θα αντιμετωπίζουν μελλοντικά προβλήματα ρευστότητας ή φερεγγυότητας», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, που είναι και θέση της ευρωπαϊκής αριστεράς, για την έκδοση ευρωομολόγου και τη δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή