Κριτική κομμάτων στις εξαγγελίες περί πάταξης της φοροδιαφυγής

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 14:36
UPD:17:57
A- A A+

Τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει η κυβέρνηση με αφορμή τις εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αυστηροποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης στις περιπτώσεις μη απόδοσης του ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, και το οποίο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη με την οποία θα ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο δημόσιο, περισσότερο από ένα συγκεκριμένο ποσό.

ΝΔ: Επικοινωνιακός πόλεμος

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε εκ μέρους της ΝΔ, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Επιτέλους, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι η φοροδιαφυγή δεν έχει προηγούμενο και βεβαίως οφείλει να εξηγήσει γιατί, επί των ημερών της, κατέρρευσαν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί», σχολίασε ο βουλευτής, τονίζοντας παράλληλα ότι η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα, «που εκτός από τα έσοδα θα αποκαταστήσουν και το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Για «επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό πόλεμο» της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής έκανε λόγο ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου.

«Η Ν.Δ. από θέση αρχής, πιστεύει στην αναγκαιότητα του εθνικού στόχου για την αντιμετώπιση ενός σύγχρονου εγκλήματος, της φοροδιαφυγής», σημειώνει ο βουλευτής, απαραίτητη όμως προϋπόθεση, όπως τονίζει, «είναι ένα νέο, απλό, σταθερό αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα».

ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστικοί λεονταρισμοί

Για απόπειρα αποπροσανατολισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση το Κομμουνιστικό Κόμμα, εκφράζοντας την ανησυχία ότι στο στόχαστρο θα βρεθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, που αδυνατούν να πληρώσουν φόρους.

«Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ, συνεχίζει τη μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και αυξάνει τα προνόμιά τους, μεταφέροντας διαρκώς ασήκωτα βάρη στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, οι εξαγγελίες της για κυνήγι της φοροδιαφυγής από τη μία είναι αποπροσανατολιστικοί λεονταρισμοί και από την άλλη σηματοδοτούν το άγριο κυνήγι των λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

ΛΑΟΣ: Δεν χρειάζονται νέοι νόμοι, αλλά βούληση

Στη φράση «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» παρέπεμψε με ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση «από το να φέρνει συνεχώς όλο και πιο επώδυνες ποινές, να προχωρήσει απευθείας στην εσχάτη: ο “δημόσιο ραβδισμό”».

«Οι μετρημένοι σε δεκάδες μόνιμοι φοροφυγάδες δεν χρειάζονται νέους νόμους για να συλληφθούν. Βούληση χρειάζεται», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΣΥΝ: Αλλοθι για την εφαρμοζόμενη πολιτική

«Οι εξαγγελίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αποτελούν για άλλη μια φορά το άλλοθι για την εφαρμοζόμενη πολιτική, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να φοροαπαλλάσσει «νόμιμα» τις μεγάλες επιχειρήσεις και να μην εισπράττει παρά ελάχιστα, ρίχνοντας τα βάρη αποκλειστικά στα γνωστά υποζύγια, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους», σχολίασε ο Συνασπισμός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή