Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 16:41
A- A A+

Την ανησυχία τους για την επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, εκφράζουν τα πολιτικά κόμματα.

«Το 2011 έκανε ποδαρικό με νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά» δήλωσε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί «σε δυσβάσταχτες για τους καταναλωτές αυξήσεις σε τιμές ευρείας κλίμακας προϊόντων και υπηρεσιών».

Υπενθύμισε ακόμη πως ήδη, από την Πρωτοχρονιά, αυξήθηκαν τα εισιτήρια του ΟΣΕ, ενώ από σήμερα αυξήθηκαν και τα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, ενώ έκανε αναφορά στις νέες αντικειμενικές αξίες που τέθηκαν σε ισχύ, επιβαρύνοντας κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις και φόρο ακίνητης περιουσίας.

«Αυτές οι νέες επιβαρύνσεις, σε συνδυασμό με την σφικτή εισοδηματική πολιτική και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οδηγούν σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όλα αυτά χωρίς να βλέπουν “φως στο τούνελ”» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας παράλληλα πως το αποτέλεσμα το επιβαρύνσεων αυτών είναι αβέβαιο, «όπως καταδεικνύουν οι εφετινές αποκλίσεις για τα δημόσια έσοδα από τους στόχους του Προϋπολογισμού».

«Η εφαρμογή του νέου συντελεστή ΦΠΑ διαμορφώνει ένα νέο εφιαλτικό τοπίο για τους εργαζόμενους που βλέπουν καθημερινά το εισόδημα τους να συρρικνώνεται και για τις χιλιάδες μικρές και μεσαίες που παλεύουν για την επιβίωσή τους, με την ύφεση από τα μέτρα της κυβέρνησης να βαθαίνει», σχολίασε από την πλευρά του ο ΣΥΝ.

«Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες», συνεχίζει η ανακοίνωση του Συνασπισμού, «σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις, το κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την κοινωνικά άδικη φορολογία, αποτελούν τις διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ταξικής πολιτικής που έρχεται να αφαιμάξει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και να ευνοήσει περαιτέρω το κεφάλαιο».

Τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω επιβάρυνση του οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά και τη μείωση της εμπορικής κίνησης στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις έκρουσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου.

«Αυτή είναι μια αδιέξοδη πορεία που ούτε τα δημόσια οικονομικά ούτε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, βοηθά», επισήμανε ο κ. Οικονόμου, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση εν όψει των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη δόση, «να βάλει σοβαρά στο τραπέζι τη μείωση του ΦΠΑ, εξασφαλίζοντας τα αντίστοιχα έσοδα από το γρήγορο και αποτελεσματικό συμμάζεμα του κράτους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή