Αποψη: Θερμή υποδοχή της Εσθονίας στην ευρωζώνη

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2011 16:52
UPD:17:25

A- A A+

Τα μέλη της ευρωζώνης έχουν κάθε λόγο να καλωσορίζουν την Εσθονία στους κόλπους της νομισματικής ένωσης. Η χώρα της Βαλτικής έβαλε τα δυνατά της για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης και η διεύρυνση της οικογένειας του ευρώ αυτή την εποχή της τεράστιας υπαρξιακής κρίσης δίνει στους Ευρωπαίους ηγέτες έναν σπάνιο λόγο να χαρούν. Πόσω μάλλον όταν η Εσθονία θα είναι για πολύ καιρό το τελευταίο μέλος της ευρωζώνης.

Μπορεί το ΑΕΠ της Εσθονίας να είναι μικρό, καθώς δεν ξεπερνά το 0,2% του συνόλου της ευρωζώνης, αλλά η αποφασιστικότητά της να ενταχθεί στο ευρώ θυμίζει στους ευρωσκεπτικιστές ότι η ένταξη στη νομισματική ένωση αποφέρει σημαντικά οφέλη.

Η οικονομία της Εσθονίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές και το 80% του εμπορίου της πραγματοποιείται εντός της ευρωζώνης. Η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές της και θα βοηθήσει τη χώρα να προστατέψει την οικονομία της από τις ισχυρές διακυμάνσεις που οδήγησαν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 14% το 2009.

Με τα δημόσια οικονομικά της υπό έλεγχο και το δημόσιο χρέος της να κυμαίνεται στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του 8% επί του ΑΕΠ - στο 1/10 του ευρωπαϊκού μέσου όρου - είναι βέβαιο πως η Εσθονία δεν απειλεί την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό της, ωστόσο, το ΑΕΠ αναμένεται το 2011 να σημειώσει υγιή ρυθμό ανάπτυξης 4,4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, γεγονός που καθιστά την Εσθονία μία από τις ευρωπαϊκές οικονομίες με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης.

Ο ενθουσιασμός της για την ένταξη στην ευρωζώνη οφείλεται εν μέρει στην κυβέρνηση της χώρας: η Εσθονία θα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο προορίζεται για τη διάσωση των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει στο πλαίσιο του ταμείου δεν θα επιβαρύνουν το σημερινό δημόσιο χρέος της περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Αφού, όμως, η Εσθονία γίνει το 17ο μέλος και το πρώτο πρώην σοβιετικό κράτος της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, θα πρέπει να αφήσει τη σαμπάνια στον πάγο για πολλά χρόνια. Aλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες είτε απέχουν σημαντικά από τα κριτήρια της ένταξης, όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία, είτε δεν ενθουσιάζονται καθόλου με την ιδέα, όπως η Πολωνία, είτε είναι ακόμη και εχθρικές, όπως η Τσεχία.

Λογικά, όμως, ούτε ο Τρισέ βρίσκεται σε διάθεση διεύρυνσης: πρώτο του μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η ενδυνάμωση και όχι η διεύρυνση της ευρωζώνης.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Προτεινόμενα για εσάς