Σε έναρξη διαπραγματεύσεων για τη Β. Κορέα ελπίζουν οι ΗΠΑ

Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2011 14:20
A- A A+

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα εξέφρασε την ελπίδα ότι θ΄αρχίσουν στο εγγύς μέλλον σοβαρές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

«Πιστεύουμε ότι οι σοβαρές διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι στο επίκεντρο οιασδήποτε στρατηγικής όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας και προσδοκούμε ότι θα μπορέσουμε ν΄αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις αυτές σύντομα», δήλωσε ο Στίβεν Μπόρσγουορθ.

Εξάλλου, η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα έτοιμη για έναν απευθείας διάλογο με τη Βόρεια Κορέα.

Η Ιαπωνία είναι έτοιμη ν΄ανοίξει έναν «απευθείας διάλογο» με τη Βόρεια Κορέα, η οποία θ΄αποτελέσει ένα από «σημαντικά θέματα» της νέας αυτής χρονιάς, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μαεχάρα.

«Δεν έχουμε διπλωματικές σχέσεις, αλλά είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μάς επιτρέψουν τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών», τόνισε ο Μαεχάρα.

«Δεν πρέπει να συζητούμε το βορειοκορεατικό ζήτημα μόνο στη διάρκεια πολυμερών συναντήσεων ή στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των Εξι, υπολογίζοντας σε άλλες χώρες», υπογράμμισε ο Ιάπωνας υπουργός.

Ως τώρα, η Ιαπωνία προτιμούσε να συμμετάσχει σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις, όπως οι συνομιλίες των Εξι -οι δυο Κορέες, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ρωσία- για να πεισθεί το βορειοκορεατικό καθεστώς να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα μια οικονομική βοήθεια.

Ο Στίβεν Μπόσγουορθ, ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα, αναμένεται αυτήν την εβδομάδα για συνομιλίες στη Σεούλ, το Πεκίνο και το Τόκιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή