Σε συναγερμό το Πακιστάν για την κηδεία του δολοφονηθέντος πολιτικού

Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011 11:54

Χιλιάδες Πακιστανοί έχουν συγκεντρωθεί στη Λαχώρη για την κηδεία του Τασίρ, υψηλόβαθμου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος και ενός από τους πλέον φιλελεύθερους πολιτικούς στη χώρα.

A- A A+

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στο Πακιστάν εν όψει της κηδείας στη Λαχώρη του δολοφονηθέντος κυβερνήτη της επαρχίας Πουντζάμπ, Σαλμάν Τασίρ. Εν τω μεταξύ θρησκευτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι όποιος συμμετάσχει στις εκδηλώσεις πένθους μπορεί να έχει ανάλογη τύχη.

Ο Τασίρ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1917154 από άνδρα της φρουράς του εξαιτίας της αντίθεσής του στη νομοθεσία περί βλασφημίας. Ο δράστης παραδόθηκε αμέσως δηλώνοντας ότι «ο Σαλμάν Τασίρ είναι ένας βλάσφημος - αυτή είναι η τιμωρία που αρμόζει σε έναν βλάσφημο».

Χιλιάδες Πακιστανοί έχουν συγκεντρωθεί στη Λαχώρη για την κηδεία του Τασίρ, υψηλόβαθμου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος και ενός από τους πλέον φιλελεύθερους πολιτικούς στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος μετά την πολιτική δολοφονία, τη σημαντικότερη από τον θάνατο της Μπεναζίρ Μπούτο το 2007. Σύμφωνα με αναλυτές, η δολοφονία αποτελεί σύμπτωμα της διάβρωσης της πακιστανικής κοινωνίας από την ισλαμιστική ιδεολογία, κλιμακώνει την πολιτική κρίση που διέρχεται η χώρα και ενισχύει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να σταθεροποιήσει τη χώρα του 170 εκατομμυρίων κατοίκων που θεωρείται προπύργιο της εξτρεμιστικής ισλαμικής ιδεολογίας.

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Τζαμάατ-ε-Αλ-ε-Σουνάτ που εκπροσωπεί 500 κορανικούς σπουδαστές του σουνιτικού κινήματος Μπαρελβί επαίνεσε το δολοφόνο και προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε μουσουλμάνος εκφράσει θλίψη για τη δολοφονία του φιλελεύθερου πακιστανού πολιτικού θα έχει την ίδια τύχη με αυτόν.

Η ομάδα συμβουλεύει τους μουσουλμάνους να μην συμμετάσχουν στις προσευχές για τον Σαλμάν Τασίρ και να μην εκφράσουν λύπη ή συμπάθεια για τον θάνατο του κυβερνήτη του Πουντζάμπ, «αφού όποιος υποστηρίζει τη βλασφημία του Προφήτη, είναι και ο ίδιος βλάσφημος».

Η Τζαμάατ-ε-Αλ-ε-Σουνάτ επαινεί το «θάρρος» και την θρησκευτικό ζήλο του δολοφόνου και δηλώνει ότι η πράξη του έκανε υπερήφανους τους μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φιλελεύθεροι και συντηρητικοί στο Πακιστάν συγκρούονται για τον νόμο περί βλασφημίας, ο οποίος ήλθε στο προσκήνιο τον περασμένο Νοέμβριο μετά την καταδίκη από δικαστήριο χριστιανής μητέρας τεσσάρων παιδιών, της Αζια Μπίμπι, σε θάνατο για βλασφημία.

Ο θάνατος του Σαλμάν Τασίρ ήλθε την ώρα που η κυβέρνηση, η οποία μειοψηφεί στο κοινοβούλιο μετά την αποχώρηση ενός από τους σημαντικότερους εταίρους του κυβερνώντος συνασπισμού, βρίσκεται πλέον στο έλεος της αντιπολίτευσης, που μπορεί να την ανατρέψει εάν καταθέσει κοινή πρόταση μομφής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή