Προς λήξη βαίνει η κορεατική ένταση

Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 10:00

Η Βόρεια Κορέα επανέφερε το βαθμό επιφυλακής στο προ της κρίσης επίπεδο, οδηγώντας τις νοτιοκορεατικές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε αντίστοιχη κίνηση.

A- A A+

Η Βόρεια Κορέα επανέφερε το βαθμό επιφυλακής στο προ της κρίσης επίπεδο, οδηγώντας τις νοτιοκορεατικές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε αντίστοιχη κίνηση.

Οπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η Πιονγκγιάνγκ ήρε το ειδικό επίπεδο επιφυλακής στη δυτική ακτή, κατά συνέπεια ο νοτιοκορεάτικος στρατός και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή επανέφεραν στην κανονική κατάσταση το επίπεδο επιφυλακής τους.

Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας δεν θέλησε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η ένταση κλιμακώθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην κορεατική χερσόνησο, όταν η Πιονγκγιάνγκ βομβάρδισε νοτιοκορεάτικο νησί που βρίσκεται κοντά στις ακτές της Βόρειας Κορέας, σε απάντηση, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό καθεστώς, στις στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας κοντά στα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα των δύο χωρών.

Οι βομβαρδισμοί αποτελούν το πρώτο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες από το τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953 και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Από το τέλος Δεκεμβρίου ωστόσο η ένταση αποκλιμακώθηκε, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής του τόνου στις δηλώσεις του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, το οποίο πρότεινε ευρύ διάλογο και διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Οι προτάσεις έγιναν δεκτές με ψυχρότητα από τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον, που ζήτησαν πράξεις και όχι μόνο δηλώσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή