Γερμανία: Από τον περασμένο Μάρτιο είχε εντοπιστεί διοξίνη

Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 13:42
UPD:21:13

Αρχικά οι ανησυχίες είχαν περιοριστεί στη Γερμανία, ωστόσο στη συνέχεια προέκυψε ότι παρτίδα αυγών είχε εξαχθεί στην Ολλανδία και από εκεί στη Βρετανία.

A- A A+

Αναλύσεις δειγμάτων ζωοτροφών από τη γερμανική εταιρεία Harles und Jentzch είχαν δείξει μόλυνση με αυξημένα επίπεδα διοξίνης από το Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας του γερμανικού κρατιδίου Σλέσβιχ Χόλστάιν, όπου εδρεύει η εταιρεία.

Το υπουργείο παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα έπρεπε να είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα.

Δείγμα που είχε αναλυθεί από ιδιωτικό εργαστήριο είχε δείξει τότε ότι τα επίπεδα διοξίνης ήταν δύο φορές υψηλότερα από το κανονικό. Ωστόσο το υπουργείο ενημερώθηκε για το γεγονός στις 27 Δεκεμβρίου. Τα αίτια της καθυστέρησης στην ενημέρωση του υπουργείου δεν έχουν διευκρινιστεί.

Εν τω μεταξύ, περίπου 4.700 αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες στη Γερμανία – κυρίως στη Κάτω Σαξονία - έχουν κλείσει λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί τα ζώα από διοξίνη που εντοπίστηκε σε ζωοτροφές. Οι αρχές τονίζουν ότι πρόκειται για καθαρά προληπτικό μέτρο, καθώς ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τα συγκεκριμένα επίπεδα διοξίνης θεωρείται μηδαμινός.

Περίπου 3.000 τόνοι μολυσμένης τροφής διανεμήθηκαν σε περισσότερες από 1.000 φάρμες εκτροφής πουλερικών και χοίρων σε οκτώ γερμανικά κρατίδια, ενώ αρχικά, η μολυσμένη τροφή είχε υπολογιστεί σε 500 τόνους.

Σύμφωνα με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Iδρυμα για την Αξιολόγηση του Κινδύνου (BfR) ο κίνδυνος για τους καταναλωτές που έφαγαν το κρέας και τα αυγά είναι ασήμαντος. «Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία», ανέφερε εκπρόσωπος του ινστιτούτου.

Αρχικά οι ανησυχίες είχαν περιοριστεί στη Γερμανία, ωστόσο στη συνέχεια προέκυψε ότι παρτίδα αυγών είχε εξαχθεί στην Ολλανδία και από εκεί στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA), τα αυγά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή κέικ και κις λορέν τα οποία πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας.

«Αυτά τα αυγά έχουν αναμειχθεί με μη-μολυσμένα αυγά για την παραγωγή παστεριωμένων αυγών σε υγρή μορφή, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή κέικ», ανέφερε η FSA.

Τα αυγά σε υγρή μορφή παραδόθηκαν σε δύο κατασκευαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην εταιρεία Kensey Foods στην Κορνουάλη και στην Memory Lanes Cakes Itd στο Κάρντιφ (νοτιοδυτικά), η οποία ανήκει στην Finsbury.

Η FSA τονίζει ότι «δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών» καθώς τα αυγά έχουν αναμιχθεί με μη μολυσμένα, με αποτέλεσμα να «έχει αραιωθεί το επίπεδο της διοξίνης».

«Κίνδυνος για την υγεία υπάρχει όταν η κατανάλωση τροφίμων με υψηλά επίπεδα διοξίνης γίνεται για μεγάλη χρονική περίοδο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα απαγόρευσε τις εισαγωγές χοιρινού και προϊόντων πουλερικών από τη Γερμανία.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της γερμανικής εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών Harles und Jentzsch, εναντίον της οποίας διεξάγεται δικαστική έρευνα, απορρίπτει τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της επιχείρησης.

«Δεν χρησιμοποιήσαμε μη εγκεκριμένα λίπη» δηλώνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Spiegel TV, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί την Κυριακή. Σημειώνει ακόμη ότι δεν γνωρίζει την προέλευση της μόλυνσης με διοξίνη: «Δεν μπορώ να πω. Βρισκόμαστε στο στάδιο της πραγματοποίησης εξετάσεων. Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές. Αυτό μας αιφνιδίασε».

Σήμερα το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας αναφέρθηκε σε ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες το σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη, το οποίο πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας, μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

Λίπη για βιομηχανική χρήση ανακατεύθηκαν με λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές με αποτέλεσμα να μολυνθούν αυγά και χοιρινά με διοξίνη, η οποία είναι καρκινογόνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή