Κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για διοξίνες ζητεί η ΝΔ

Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 14:24
A- A A+

Στην επιτακτική ανάγκη κινητοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας μας, για την ανίχνευση και καταστροφή τυχόν μολυσμένων με διοξίνες παρτίδων κρεάτων ή ζωοτροφών εστιάζει με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κασαπίδης.

Με αφορμή το νέο διατροφικό σκάνδαλο που ήρθε στο φως με την ανίχνευση διοξινών σε τρόφιμα και ζωοτροφές στη Γερμανία, ο κ. Κασαπίδης τονίζει ότι η ανησυχία στη χώρα μας εντείνεται, «όχι μόνο λόγω των εισαγωγών αυτής της κατηγορίας προϊόντων από τη Γερμανία, αλλά και από το γεγονός ότι ενώ αντίστοιχο διατροφικό σκάνδαλο κατά το παρελθόν, αποτέλεσε την αφορμή για τη θέσπιση πολύ αυστηρού νομικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εφαρμογή του αποδεικνύεται αναποτελεσματική».

«Ως χώρα έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε, της παραδοσιακής εκτατικής κτηνοτροφίας», επισημαίνει ο βουλευτής, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι εισαγωγές αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει», σημειώνει, «ότι αιτία μόλυνσης του οικοσυστήματος και της διατροφικής αλυσίδας είναι και οι διοξίνες που παράγονται κατά την καύση απορριμμάτων πλαστικών υλικών σε τυχόν παράνομες χωματερές».

Για το λόγο αυτό ο κ. Κασαπίδης ζητεί εξάλλου την συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη λύση του προβλήματος των ανεξέλεγκτων χωματερών και ρίψεων επικίνδυνων σκουπιδιών στην ύπαιθρο.

Εκφράζει τέλος την ανησυχία του για την ανταπόκριση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά την υπαγωγή του στο υπουργείου Υγείας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με απόφαση του Πρωθυπουργού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή