Κάλεσμα συνεργασίας

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου- Τ. Ερντογάν εφ' όλης της ύλης
Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 15:26
UPD:03/10/2012 18:02
WWW.PRIMEMINISTER.GR

A- A A+

Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ειρηνικά με την Τουρκία, μακριά από άγονους ανταγωνισμούς του παρελθόντος, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία του, λίγη ώρα αφού εγκαινίασε από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν στάδιο, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας.

«Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς και μαθαίνει στους νέους τις αξίες της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι, της συνεργασίας, του σεβασμού για τον συμπαίκτη και τον αντίπαλο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Είναι αξίες», πρόσθεσε, «πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να χτίσουμε ένα κόσμο μακριά από άγονους ανταγωνισμούς του παρελθόντος», ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι οι νέες γενιές αγκαλιάζουν τις αξίες αυτές.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη σημασία του συμβολισμού της ολυμπιακής εκεχειρίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι δύο χώρες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αγκαλιάσουν, όπως είπε, τις αξίες της συνεργασίας και της ειρήνης.

«Τον περασμένο Μάιο, ο Πρωθυπουργός σας και φίλος μου, Ταγίπ, ήρθε στην Αθήνα και επισκέφθηκε και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Και μαζί, υπογράψαμε το βιβλίο για την Ολυμπιακή Εκεχειρία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την κοινή στάση Ελλάδας – Τουρκίας ως «ένα σαφές μήνυμα, σε ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα, για τη σημασία της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών».

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι και οι αγώνες της Πανεπιστημιάδας θα είναι «ένα ακόμα βήμα στην καλύτερη αλληλοκατανόηση των λαών, καθώς και στην αναγκαία συνεργασία, για να προωθήσουμε πανανθρώπινες αξίες, σε μια εποχή όπου ο πλανήτης μας τις χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε».

Εξήρε ακόμη το ρόλο του Τούρκου πρωθυπουργού, με τον οποίο, από κοινού όπως είπε, «βάλαμε σε νέες βάσεις τη συνεργασία μας και εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεών μας». «Να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας σε περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης, αυτός είναι ο στόχος μας», επισήμανε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας, για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Συνάντηση εφ' όλης της ύλης με τον Τ. Ερντογάν

Πριν την τελετή εγκαινίων του σταδίου και στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση τριών ωρών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε όπως είχε προγραμματιστεί στις 10 το πρωί, με τη συμμετοχή μόνο των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, ενώ λίγο πριν τις 12, στην αίθουσα προσήλθαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών υπερπτήσεων, ενώ έγινε εκτενής αναφορά και στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης (και στην προγραμματισμένη κατασκευή φράχτη στον Εβρο).

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, θέματα που αφορούν το Αιγαίο, όπως υφαλοκρηπίδα κ.λπ. αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η συνάντηση που έγινε σήμερα στο Ερζερούμ δεν είχε στόχο την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά σκοπεύει στη δημιουργία του πλαισίου που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς που έχουν αποφασιστεί.

Ένας τέτοιος θεσμός είναι το Ανώτατο Συμβούλιο, τη σύγκληση του οποίου θα προετοιμάσει η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα το Μάρτιο.

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στη σύνοδο απόδειξη του υψηλού επιπέδου των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σε δηλώσεις του, στο πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Νταβούτογλου εστίασε στην «ιστορικής» σημασίας ομιλία των κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα. «Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ κρίνεται συνολικά στη γείτονα χώρα ιδιαίτερα σημαντική. «Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ανεξάρτητα από το τι θα συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του», λέει στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο διπλωματικός σχολιαστής, Τζενκίς Τσαντάρ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ερζερούμ ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη σύνοδο των Τούρκων πρεσβευτών και στη συνέχεια θα κάνει κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του.

ΝΔ: Πρόχειρη διπλωματία εντυπώσεων

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και οι επαφές του με τον Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για «εν κρυπτώ συζητήσεις» που «συσκότισαν περισσότερο τις δοκιμαζόμενες, αυτόν τον καιρό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Παπανδρέου «εσύρθη» στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, «χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα».

«Το Ερζερούμ καταγράφεται και προστίθεται στη σειρά των ατυχών διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης, οι οποίες και την Ελλάδα αποδυναμώνουν διπλωματικά και το στόχο, για ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον συνεργασίας στην περιοχή μας, δεν υπηρετούν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

«Οι καιροί», προσθέτει, «είναι δύσκολοι και η αποδυναμωμένη διπλωματικά Ελλάδα απαιτεί λεπτούς και προσεχτικούς διπλωματικούς χειρισμούς και δεν συγχωρείται η πρόχειρη και αφελής διπλωματία εντυπώσεων και διεθνών δημοσίων σχέσεων που, όχι μόνον δεν συμβάλλει στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά αντίθετα την υποβαθμίζει, τη μειώνει και την εκθέτει σε κινδύνους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή