Σουδάν: Εορταστικό κλίμα στο Νότο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα

Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 17:54
A- A A+

Άρχισαν στην πρωτεύουσα του νότιου τμήματος του Σουδάν, Τζούμπα, σε εορταστικό κλίμα οι τελευταίες συγκεντρώσεις πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής που αναμένεται να οδηγήσει στη διχοτόμηση της χώρας.

Εκατοντάδες Σουδανοί του νότου λαμβάνουν μέρος στην αποκαλούμενη «τελική πορεία προς την ελευθερία». Αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το πανεπιστήμιο της πόλης και εορταστική συναυλία.

Το δημοψήφισμα, που θα αρχίσει την Κυριακή και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, θα του δώσει στους πολίτες του Νότιου Σουδάν, μία από τις πλόεν φτωχές περιοχές του κόσμου, την ευκαιρία να αποφασίσουν να θα ανεξαρτητοποιηθούν από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι Σουδανοί του νότου, που κατά κύριο λόγο έχουν ασπαστεί το χριστιανισμό ή ακολουθούν παραδοσιακές θρησκείες, αναμένεται να ψηφίσουν συντριπτικά υπέρ της απόσχισης από τον, κυρίως μουσουλμανικό και αραβικό Βορρά, που επιχείρησε να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο σε ολόκληρη τη χώρα, οδηγώντας σε δύο δεκαετίες εμφυλίου πολέμου.

Το δημοψήφισμα αποτελεί τμήμα της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2005 για τη λήξη του αιματηρού εμφυλίου μεταξύ Βορρά και Νότου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή