Λήψη μέτρων σε Ρωσία, Σλοβακία, Ν. Κορεά μετά το σκάνδαλο με τη διοξίνη

Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2011 14:55
UPD:18:30
A- A A+

Την ενίσχυση των ελέγχων στο κρέας που προέρχεται από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε η Ρωσία μετά το κλείσιμο από το Βερολίνο χιλιάδων αγροτικών επιχειρήσεων λόγω του διατροφικού σκανδάλου με διοξίνη.

Η αρμόδια ρωσική αρχή δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι άλλες χώρες.

Μάλιστα η Μόσχα προειδοποίησε ότι μπορεί και να απαγορεύσει τις εισαγωγές κρέατος εάν δεν λάβει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν και αν δεν ικανοποιηθεί από τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται από τους Ευρωπαίους.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε 4.700 αγροτικές επιχειρήσεις, κυρίως εκτροφεία χοίρων, και κατέστρεψε 100.000 αυγά, λόγω του κινδύνου λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί τα ζώα από διοξίνη που εντοπίστηκε σε ζωοτροφές.

Περίπου 3.000 τόνοι μολυσμένης τροφής διανεμήθηκαν σε περισσότερες από 1.000 φάρμες εκτροφής πουλερικών και χοίρων σε οκτώ γερμανικά κρατίδια, ενώ αρχικά, η μολυσμένη τροφή είχε υπολογιστεί σε 500 τόνους.

Η αρμόδια ρωσική υπηρεσία εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την έλλειψη ενημέρωσης από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επισήμανε ότι έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για ενημέρωση.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η Σλοβακία ανέστειλε προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία, ενώ προχωρά σε εκτενείς αναλύσεις για την παρουσία διοξίνης στα εισαγόμενα τρόφιμα.

Νωρίτερα, η Νότια Κορέα ενημέρωσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αναστέλλει τις εισαγωγές γερμανικού χοιρινού κρέατος, μέτρο που η Κομισιόν χαρακτήρισε υπερβολικό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το περιοδικό Focus, υψηλά επίπεδα διοξίνης εντοπίστηκαν σε κοτόπουλα στη Γερμανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται το περιοδικό, δείγματα από λιπώδεις ιστούς από τρία κοτόπουλα ωοτοκίας περιείχαν 4,99 μέρη διοξίνης ανά τρισεκατομμύριο μερών κρέατος -περισσότερο από διπλάσιο του επιτρεπόμενου ορίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή