O Bέρθερος στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 10:43
A- A A+

«Είναι ολόκληρο ένας εκρηκτικός μηχανισμός», ομολόγησε ο Γκαίτε για το νεανικό μυθιστόρημά του «Ο Βέρθερος», που ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.

Το έργο εξυμνεί τον αδιέξοδο έρωτα του νεαρού Βέρθερου για την «απαγορευμένη» Λόττε, και χάρισε τόσο στον δημιουργό όσο και στο δημιούργημά του πανευρωπαϊκή φήμη. Εμπνευσμένο εν μέρει από μια προσωπική ιστορία ερωτικής ματαίωσης και εν μέρει από το πραγματικό περιστατικό της τραγικής αυτοκτονίας ενός ανθρώπου του κύκλου του, το μυθιστόρημα αποτέλεσε για τον Γκαίτε έναν τρόπο να ξορκίσει το σφιχτό εναγκαλισμό της μελαγχολίας στη δική του ζωή.

Στην παράσταση παίζουν ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Δημήτρης Πασσάς και η Κατερίνα Μισιχρόνη. Ο σκηνοθέτης και εικαστικός Γιάννης Σκουρλέτης και ο συνθέτης Κώστας Δαλακούρας στήνουν μία παράσταση που μεταφράζει τις αντιφάσεις και τις ρωγμές, τις σχέσεις αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα μέλη του ισοσκελούς τριγώνου Γκαίτε-Βέρθερος-Λόττε. Με την συνδρομή της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης και της κινούμενης εικόνας, η παράσταση συνιστά ένα παιχνίδι αντικατοπτρισμών που καταργεί τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, στο σώμα και το φάσμα, στη ζωή και το θάνατο.

Παράλληλα θα γίνει και μια συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, την οποία θα συντονίσει ο αναπληρωτής καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και κριτικός θεάτρου Δημήτρης Τσατσούλης.

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 108-109

Παραστάσεις 14-16, 18-23 και 25-30 Ιανουαρίου 2011

Προτεινόμενα για εσάς