Τεράστιες οι ανάγκες στην Αϊτή ένα χρόνο μετά το σεισμό

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 10:57

A- A A+

Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 222.000 ανθρώπους και άφησε πίσω του 1,5 εκατομμύριο άστεγους, οι Αϊτινοί συνεχίζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, εν μέσω μιας μεγάλης επιδημίας χολέρας.

Αν και η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στην πληγείσα χώρα είναι η μεγαλύτερη που έχει αναπτυχθεί ποτέ παγκοσμίως, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) επισημαίνουν τα κενά στην ιατρική περίθαλψη και την παροχή νερού, στέγης και συνθηκών υγιεινής.

Καλούν επίσης τις διεθνείς οργανώσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον αϊτινό λαό και στις δωρήτριες χώρες, κάνοντας τις υποσχέσεις πράξεις.

Όπως αναφέρουν οι ΓΧΣ, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, και παράλληλα να γίνουν μακροπρόθεσμα σχέδια ανασυγκρότησης.

Τόσο η υγεία του πληθυσμού όσο και η δυνατότητα ελέγχου μιας επιδημίας εξαρτάται από το καθαρό νερό και τις βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί ότι 1.000.000 Αϊτινοί που μένουν ακόμη σε σκηνές θα πρέπει σταδιακά να χαίρουν καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

«Απέναντι στη μαζική καταστροφή που προκλήθηκε μετά το σεισμό, ιδιώτες δωρητές επέδειξαν μια πρωτοφανή γενναιοδωρία, ενώ η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να ξαναχτίσει μια καλύτερη Αϊτή», δηλώνει ο Στέφανο Τζανίνι, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Αϊτή.

«Η θλιβερή πραγματικότητα σήμερα είναι ότι ακόμη και αν οι Αϊτινοί προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν μια δεύτερη και σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσιμη καταστροφή μετά το ξέσπασμα της επιδημίας χολέρας που έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 3.600 ανθρώπινες ζωές», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΓΧΣ μέχρι το τέλος του 2010 είχαν δαπανηθεί 104 εκατομμύρια ευρώ από δωρεές ιδιωτών για την κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και την αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010, οι ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ έχουν περιθάλψει περισσότερα από 358.000 άτομα, πραγματοποίησαν πάνω από 16.500 χειρουργικές επεμβάσεις και έφεραν στη ζωή 15.000 μωρά. Μόνο μέσα στους τρεις πρώτους μήνες μετά το σεισμό, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5.700 χειρουργικές επεμβάσεις.

Από την αρχή της επιδημίας χολέρας, οι ΓΧΣ έχουν περιθάλψει- στα κέντρα θεραπείας που έχουν στήσει πάνω από 91.000 άτομα από τα 171.300 συνολικά περιστατικά χολέρας που αναφέρθηκαν σε εθνικό επίπεδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011.

Το 2011 αναμένεται να διατεθούν στην Αϊτή 46 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη έξι ιδιωτικών νοσοκομείων στο Πορτ-ο-Πρενς συνολικής χωρητικότητας άνω των 1.000 ασθενών, καθώς και για τη στήριξη δύο νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Τρεις από τις ιατρικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα, θα επανακατασκευαστούν μέσα στη χρονιά-μεταξύ αυτών και η μοναδική μονάδα περίθαλψης περιστατικών εγκαυμάτων-αντικαθιστώντας πρόχειρες εγκαταστάσεις που στήθηκαν μετά το σεισμό.

Έξω από την πρωτεύουσα, στην περιοχή Λεγκάν, οι ΓΧΣ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ένα νέο νοσοκομείο χωρητικότητας 120 κλινών θέτοντας ως άμεσες προτεραιότητες την παροχή μαιευτικής φροντίδας, την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και την περίθαλψη τραμαυτιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή