Αντιδράσεων συνέχεια για τα διόδια

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 14:00
UPD:16:53

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αυξημένο αντίτιμο που καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις στους σταθμούς των διοδίων, παρά τη χθεσινή δέσμευση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα.

A- A A+

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αυξημένο αντίτιμο που καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις στους σταθμούς των διοδίων, παρά τη χθεσινή δέσμευση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα.

Ο κ. Πεταλωτής υπενθύμισε ότι «υπάρχει μια σύμβαση του 2007 και η αύξηση του κομίστρου των διοδίων δεν έγινε από αυτή την κυβέρνηση, από τότε έχουν αποφασιστεί οι τιμές και οι αυξήσεις των διοδίων».

Στο μεταξύ, από το πρωί άνοιξαν και πάλι οι πλαϊνές μπάρες πριν και μετά τα διόδια Πελασγίας με πρωτοβουλία του δήμου της Στυλίδας και του δημάρχου Απόστολου Γκλέτσου.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της περιοχής, ενώ λίγο αργότερα μηχανήματα του δήμου γκρέμισαν και πάλι τις μπάρες και δημιούργησαν σημεία πρόσβασης των αγροτικών δρόμων στο κύριο εθνικό δίκτυο παρακάμπτοντας τα διόδια της Πελασγίας.

Παρόμοιες αντιδράσεις σημειώθηκαν και τη Δευτέρα το μεσημέρι. Οι κάτοικοι παραμένουν στην περιοχή προκειμένου τα συνεργεία της εταιρίας να μην επανατοποθετήσουν το στηθαίο και υπογραμμίζουν πως θα μείνουν εκεί μέχρι το βράδυ.

Με εντολή πάντως του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, συνελήφθη το μεσημέρι και θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα με τη δικογραφία, που είχε σχηματισθεί σε βάρος του ιδίου και συνεργών του, για αυθαίρετη αφαίρεση πλευρικών στηθαίων ασφαλείας από οδικό άξονα.

ΛΑΟΣ: Νέες μορφές αναρχίας υπό την προμετωπίδα κινημάτων πολιτών

Την ανησυχία του με αφορμή την άρνηση πολιτών να πληρώσουν διόδια κατά τη διέλευσή τους από αυτά, εξέφρασε από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ.

«Κάποιοι επιμένουν να καμώνονται ότι δεν γνωρίζουν τα όρια μεταξύ ελευθερίας και ασυδοσίας. Η επικρότηση των νέων μορφών αναρχίας υπό την προμετωπίδα κινημάτων πολιτών, μπορεί να αναγορεύσει την αυθαιρεσία σε κοινωνικό κανόνα», σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Την κατάργηση τουλάχιστον των πλευρικών-περιαστικών διοδίων που επιβαρύνουν άδικα, όπως υποστηρίζουν τους κατοίκους στις αναγκαίες και καθημερινές τους μετακινήσεις ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος ο πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο βουλευτής Δημ. Παπαδημούλης.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Παπαδημούλης επικαλούνται το παράδειγμα των κατοίκων του Ωρωπού, του Καπανδριτίου, του Αυλώνα, των Αφιδνών, του Συκάμινου, του Καλάμου, της Τραγάνας, αλλά και άλλων περιοχών, όπως η Πιερία και η Στυλίδα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καθημερινή επιβάρυνση που υφίστανται λόγω των αυξήσεων στο αντίτιμο των διοδίων.

Το ίδιο πρόβλημα, όπως αναφέρουν, αντιμετωπίζουν και οι γονείς αυτών των περιοχών, που χρειάζεται να μετακινηθούν από παράπλευρους δρόμους, από και προς τα σχολεία των παιδιών τους.

Για παράδειγμα, ο Ωρωπός διαθέτει μόνο δημοτικό σχολείο και για τη μεταφορά των μαθητών προς τα σχολικά συγκροτήματα του γυμνασίου και του λυκείου επιβαρύνονται οι γονείς σε καθημερινή βάση (πλευρικά διόδια Οινοφύτων και Καπανδριτίου).

Ζητούν τέλος την κατασκευή τοπικών παράδρομων απαλλαγμένων από διόδια, προκειμένου να απεμπλακούν οι κάτοικοι των περιοχών από την καθημερινή καταβολή διοδίων, θέτοντας παράλληλα το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου της εκμετάλλευσης των διοδίων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Δημοκρατική Συμμαχία: Λογικό να προκαλούνται αντιδράσεις

Με αφορμή εξάλλου τις κινητοποιήσεις πολιτών στα διόδια, η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση «να κάνει όσα πρέπει για να διασωθούν τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα στη χώρα και να ολοκληρωθούν οι οδικοί άξονες το ταχύτερο δυνατόν».

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η πληρωμή των διοδίων αποτέλεσε τη βασική επιλογή για να κατασκευαστούν υψηλής ποιότητας οδικοί άξονες με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, δεδομένων των δημοσιονομικών εκτροχιασμών των τελευταίων χρόνων.

«Οσο και όπου οι πολίτες βλέπουν τα έργα να προχωρούν, παρά τα επαχθή κόμιστρα, επιδεικνύουν συγκατάβαση και ανοχή. Είναι λογικό να προκαλείται η οργή και η αντίδρασή τους, όταν τα έργα των οδικών αξόνων βαλτώνουν εξαιτίας των ανεπαρκειών και της αδράνειας της κυβέρνησης, η οποία δεν καταβάλλει την οφειλόμενη εθνική συμμετοχή, καθυστερεί την ολοκλήρωση των αναγκαίων απαλλοτριώσεων, παγώνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή