Βρετανία: Τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ φοβάται ο Ασάντζ

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 17:27

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ φοβάται ότι αν εκδοθεί στις ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, σύμφωνα με έγγραφο της υπεράσπισης που ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο.

A- A A+

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ φοβάται ότι αν εκδοθεί στις ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, σύμφωνα με έγγραφο της υπεράσπισης που ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο.

Ο Ασάντζ παρέστη σήμερα σε μία 10λεπτη ακρόαση σε δικαστήριο του Λονδίνου στην οποία αποφασίστηκε ότι το αίτημα των Σουηδικών αρχών για την έκδοσή του, ώστε να ανακριθεί σχετικά με τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης δύο γυναικών, θα εξεταστεί από τη βρετανική δικαιοσύνη στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

Ο 39χρονος Αυστραλός, ο οποίος έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον δημοσιοποιώντας χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, δηλώνει αθώος και ισχυρίζεται ότι η υπόθεση είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα Finers Stephens Innocent αναφέρει ότι η έκδοση του Ασάντζ στη Σουηδία ενδέχεται να συνιστά παραβίαση του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύει τα βασανιστήρια.

«Υποστηρίζουμε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι, αν εκδοθεί στη Σουηδία, οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν την έκδοσή του ή την παράνομη μεταφορά του στις ΗΠΑ, όπου θα υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να κρατηθεί στις φυλακές του Γκουαντάναμο ή άλλου, σε συνθήκες που θα παραβίαζαν το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», όπως επισημαίνεται.

«Πράγματι, αν ο κ. Ασάντζ μεταφερόταν στις ΗΠΑ χωρίς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να του επιβληθεί», προστίθεται.

Ο Ασάντζ είπε έξω από το δικαστήριο ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί διαβαθμισμένα έγγραφα παρά τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Η δουλειά μας στον WikiLeaks συνεχίζεται χωρίς διακοπή. . . επιταχύνουμε την δημοσίευση για θέματα που σχετίζονται με το Cablegate και άλλων υλικών», δήλωσε.

Τα έγγραφα «θα εμφανιστούν σύντομα μέσω των συνεργαζόμενων με εμάς εφημερίδων σε όλο τον κόσμο -μεγάλες και μικρές εφημερίδες καθώς και μέσω ορισμένων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή