H επίθεση στην Αριζόνα προκαλεί αντιπαράθεση για το Tea Party

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 19:48
UPD:05/10/2012 17:25

A- A A+

Γιατί η επίθεση εναντίον της αμερικανίδας βουλευτή Γκαμπριέλ Γκίφορντς, από την οποία έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, προκάλεσε τόση συγκίνηση; Η απάντηση είναι ότι, αντίθετα από ορισμένες επιθέσεις ισλαμιστών ή άλλα μακελειά που προκαλούν διαταραγμένοι, η συγκεκριμένη επίθεση επιβεβαίωσε ένα φόβο: ότι η λεκτική και συμβολική βία που χρησιμοποιούν ορισμένοι θα οδηγούσε κάποια στιγμή στην αφαίρεση ανθρωπίνων ζωών.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα ή την ψυχολογική κατάσταση του δράστη, ο πολιτικός χαρακτήρας της επίθεσης επιβεβαιώνεται από την απόφαση της Σάρα Πέιλιν να αφαιρέσει από τη σελίδα της στο Facebook τον χάρτη με τις 20 πολιτείες που είχε θέσει στο στόχαστρο πριν από τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές. Ανάμεσά τους ήταν και η Αριζόνα της «Γκάμπι» Γκίφορντς.

«Προσευχόμαστε όλοι για τα θύματα και τις οικογένειές τους, για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη», δήλωσε η Πέιλιν την Κυριακή. Στην μπλογκόσφαιρα και στα τηλεοπτικά τοκ-σόου, όμως, η συζήτηση έχει ανάψει για την «πολιτική κουλτούρα» αυτών των συμβολισμών.

Η ΝτιΑν Χατς, ιδρυτικό στέλεχος του Tea Party στο Τούσον, διαβεβαιώνει ότι το κίνημά της δεν υποστηρίζει τη βία. Στο MSNBC όμως, και σε άλλα κανάλια, δίνουν έμφαση αυτές τις ημέρες στην απειλή που συνιστά η «οργή» που εκπέμπεται από το κίνημα αυτό. Στο Fox News πάλι, το κανάλι του Ρούπερτ Μέρντοκ, προτιμούν να μιλούν για τον διαταραγμένο χαρακτήρα του δράστη και τους ήρωες που απέτρεψαν ένα μεγαλύτερο μακελειό.

Για τον Λάρι Σάμπατο, καθηγητή πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, η Πέιλιν υπέστη σοβαρό πλήγμα από την επίθεση αυτή. «Πέρα από τους ακτιβιστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δεν υπάρχει στέλεχος που να επιθυμεί την υποψηφιότητά της για την προεδρία. Η Πέιλιν έχει ταυτιστεί πλήρως με τα πιο ακραία στοιχεία του κόμματος».

«Σε αυτή τη χώρα κάποτε τιμούσαμε την ικανότητα σκέψης μέσα από την πολιτική», λέει ο Στιβ Κλέμενς, ένας φιλελεύθερος μπλόγκερ και διευθυντής του New American Foundation. «Σήμερα τιμούμε την άγνοια. Και η Σάρα Πέιλιν φέρει τεράστια ευθύνη γι' αυτό». Κατά την άποψή του, η Πέιλιν και το Tea Party θα οδηγηθούν στο περιθώριο, μέχρι τότε όμως θα αγωνιστούν σκληρά.

Ο Μαρκ Μπλιτ, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Μπράουν, έχει μια ελαφρώς διαφορετική εκτίμηση. Σε μια εβδομάδα, λέει, οι Αμερικανοί δεν θα μιλούν πια για την επίθεση, αλλά για την ανεργία, το έλλειμμα και την τιμή του πετρελαίου. «Ηρθε το τέλος της Πέιλιν;» αναρωτιέται. «Μάλλον όχι».

Πηγές: Le Monde, The Guardian, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή