Στο Πακιστάν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 09:03
UPD:10:36

Στο Πακιστάν έφτασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

A- A A+

Στο Πακιστάν έφτασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι. Στόχος του είναι να ασκήσει πίεση στην πακιστανική κυβέρνηση να καταδιώξει τους αντάρτες, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει μια περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Ισλαμαμπάντ.

Ο Μπάιντεν, που επισκέπτεται το Πακιστάν μετά από δύο ημέρες στο Αφγανιστάν, τόνισε από την Καμπούλ χθες ότι το Πακιστάν θα πρέπει να στηρίξει περισσότερο την Ουάσινγκτον για να συνεχίσει τις προσπάθειές της να ελέγξει τους αντάρτες πριν από την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν.

«Θα ζητήσουμε να ασκηθεί περισσότερη πίεση στους Ταλιμπάν από την πακιστανική πλευρά», επισήμανε ο Μπάιντεν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ζητούν από το Πακιστάν να κάνει περισσότερα, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα, εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές αρχές πιέζουν τον πακιστανικό στρατό να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στο Βόρειο Ουαζιριστάν, προπύργιο των Αφγανών Ταλιμπάν που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης στο Ισλαμαμπάντ με τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Ασφάκ Καγιάνι, δήλωσε συνεργάτης του αμερικανού αντιπροέδρου, για να πάρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του Πακιστάν στην περιοχή και για τις ανάγκες της χώρας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ζαρντάρι που πλήττεται από τις εσωτερικές διαμάχες.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να προσφέρει στο Πακιστάν μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, αλλά και υποστήριξη στον τομέα των πληροφοριών, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Washington Post.

Ο Ζαρντάρι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να παραστεί στην επιμνημόσυνη τελετή στις 14 Ιανουαρίου για τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον βετεράνο Αμερικανό διπλωμάτη που ήταν ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή