Στη Βουλή οι αναφορές του Wikileaks

Eρώτηση Ι. Κοραντή στον Πρωθυπουργό
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 10:56
UPD:15:19
A- A A+

Αμεση ήταν η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα δημοσιεύματα για το πρόσωπό του με αφορμή έγγραφο που δημοσιοποίησε το Wikileaks http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1919917 . Eρώτηση Ι. Κοραντή στον Πρωθυπουργό και αντιπαράθεση στη Βουλή.

Φθάνει η υποκρισία, δεν υπάρχει ένα στοιχείο στα όσα αναφέρονται που να μην έχει διατυπωθεί δημόσια, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

«Έχω περιγράψει χιλιάδες φορές δημοσίως τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατούσε τότε. Η ΕΥΠ δεν υπηρετούσε το ρόλο της για την ασφάλεια της χώρας ... Όταν ανέλαβα το υπουργείο υπήρχε μια πραγματικότητα πολύ δυσάρεστη. Την έχω περιγράψει στον Τύπο και στη Βουλή. Η ΕΥΠ δεν υπηρετούσε το ρόλο της για την ασφάλεια της χώρας. Αλλά από τότε τα πράγματα άλλαξαν πολύ», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης και αναρωτήθηκε «πού ακριβώς συνίσταται η "αποκάλυψη" για το θέμα της ΕΥΠ».

Φθάνει η υποκρισία δεν υπάρχει ένα στοιχείο στα όσα αναφέρονται που να μην έχει διατυπωθεί δημόσια, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Έχω κάνει χιλιάδες δηλώσεις, έχει μπει εισαγγελέας στην ΕΥΠ, έχει μπει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και πρόσφατα παρέδωσε την έκθεσή του(...) Ό,τι αναφέρεται σε αυτό το έγγραφο είναι πράγματα δημοσίως λεχθέντα και εκπλήσσομαι που εμφανίζονται ως αποκάλυψη», σημείωσε ο υπουργός και απαντώντας στις κατηγορίες για μεταβίβαση ευαίσθητων πληροφοριών στις αμερικανικές υπηρεσίες έκανε λόγο για μεγάλη υποκρισία και θεωρίες συνωμοσίας, πολύ προσφιλείς σε ορισμένους».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε και για τα περί συμφωνίας του με πρόταση του (τότε) Αμερικανού πρέσβη Ντ. Σπέκχαρντ για τη δημιουργία ομάδας εργασίας κατά της τρομοκρατίας με τη συμμετοχή της αμερικανικής πρεσβείας και στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι διεθνείς συνεργασίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών κτλ είναι καθημερινό φαινόμενο, γιατί το έγκλημα είναι διεθνικό, σημείωσε, συμπληρώνοντας που οι συνεργασίες με ξένες υπηρεσίες δεν είναι κάτι καινούριο ή κρυφό.

Δεν υπάρχει τίποτα που να αποτελεί αποκάλυψη, επανέλαβε ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας στα δημοσιεύματα του Τύπου με αφορμή τα έγγραφα του Wikileaks.

ΝΔ: Εκθετος ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση συνολικά

Οι αποκαλύψεις του Wikileaks προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ, που ζητεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη «να δώσει εξηγήσεις για όλα όσα μετέφερε και όσα υποσχόταν στους συνομιλητές του».

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι αποκαλύψεις προκαλούν «κατάπληξη και τεράστια ερωτήματα».

«Τα όσα είπε (σ.σ. ο κ. Χρυσοχοΐδης), τα οποία ευθέως επιβεβαιώνει με σημερινές του δηλώσεις, εκθέτουν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά. Κυρίως, όμως, τη χώρα και τα συμφέροντά της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτάται τα ακόλουθα:

- Ποια σκοπιμότητα υπηρετούσε, χαρακτηρίζοντας σε ξένο πρέσβη την ΕΥΠ ως «ένα τίποτα» και ως «επικίνδυνη»;

-Προτίθεται η κυβέρνηση να διαλύσει την ΕΥΠ και να την επανασυστήσει, όπως δεσμευόταν ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Αμερικανό πρέσβη;

-Γνώριζε ο Πρωθυπουργός τις συνεργασίες αυτές του υπουργού του;

Σχολιάζοντας εξάλλου τα όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Θανάσης Νάκος έκανε λόγο για «σοβαρότατα ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και χωρίς περιστροφές». «Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και η ‘άγνωστη ατζέντα’ αλλαγών στην ΕΥΠ που αποδίδονται στον κ. Υπουργό, είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας, ειδικά από τη στιγμή που άπτονται της ασφάλειας της χώρας. Ως εκ τούτου, εδώ δεν χωράνε τακτικές και επικοινωνιακοί χαρακτηρισμοί. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης πρέπει να δώσουν εξηγήσεις», ανέφερε σε σχετική του δήλωση.

ΚΚΕ: Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του

«Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συμπληρώνει: «Αποδεικνύεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες Ελλάδας - ΗΠΑ και άλλων χωρών, συνεργαζόμενες μεταξύ τους, γνωρίζουν τη δράση των λεγόμενων τρομοκρατικών ομάδων, άρα μπορούν και να την αξιοποιούν για να αποπροσανατολίζουν το λαό, να προβοκάρουν και να παίρνουν μέτρα καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος».

Eρώτηση ΛΑ.Ο.Σ. προς τον Πρωθυπουργό

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. και πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Ιωάννης Κοραντής, κατέθεσε ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για τα απαξιωτικά σχόλια που φέρεται να έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης για την ΕΥΠ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1920109 .

Την ίδια ώρα, «έκθετο» μετά τις αποκαλύψεις της Wikileaks, χαρακτήρισε τον κ. Χρυσοχοΐδη ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κωστής Αϊβαλιώτης. «Εμείς πιστεύουμε ότι η ΕΥΠ έχει προσφέρει υπηρεσίες στο έθνος και θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική αν δεν είχε κακοποιηθεί από τον κομματισμό», πρόσθεσε.

ΣΥΝ: Εξάρτηση της κυβέρνησης από τις ΗΠΑ

«Τα δημοσιεύματα του wikileaks επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη συμπόρευση, που φτάνει πολλές φορές μέχρι και την εξάρτηση, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τις ΗΠΑ», αναφέρει ο ΣΥΝ.

«Ο υπουργός δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί ότι ακόμα και εσωτερικά ζητήματα της χώρας, όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση, γίνονται αντικείμενο συνομιλιών με τις ΗΠΑ μέσα σε κλειστά γραφεία», συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνοντας πως «η ανατροπή και ο αναπροσανατολισμός των ασκούμενων πολιτικών στα παραπάνω ζητήματα είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ», ο ΣΥΝ ζητεί «την πλήρη διαφάνεια στο συγκεκριμένο ζήτημα, με το Κοινοβούλιο να είναι ο κύριος χώρος όπου πρέπει δημόσια και ανοιχτά να συζητούνται όλα τα ζητήματα της πολιτικής ζωής και όχι τα γραφεία των πρεσβειών».

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Για το θέμα υπήρξε αντιπαράθεση και στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριου Ροντούλη.

Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. μίλησε για μείζον πολιτικό ζήτημα που δημιουργείται από τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Απαντώντας ο υφυπουργός έκανε λόγο για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης και επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων. Ο κ. Ροντούλης ζήτησε να τοποθετηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επί του ζητήματος, όπως και ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τότε ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική. Η ΕΥΠ δεν μπορούσε καν να πιάσει τις υποκλοπές κατά του τότε πρωθυπουργού», σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αγγελος Μανωλάκης που πήρε στη συνέχεια το λόγο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή