Χ. Παπουτσής: Στην Ελλάδα μόνο οι μετανάστες με δικαίωμα ασύλου

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 11:24
UPD:11:36

Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας και κανείς άλλος, τόνισε την Τρίτη από το βήμα της Βουλής ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς παροχής ασύλου.

A- A A+

Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας και κανείς άλλος, τόνισε την Τρίτη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς παροχής ασύλου. Όλοι οι υπόλοιποι, ξεκαθάρισε, θα φύγουν είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό, είτε με υποχρεωτική απέλαση.

Για μια ακόμη φορά ο υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης να κατασκευαστεί φράχτης στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο, επισημαίνοντας πως δεν αποτελεί μεμονωμένο μέτρο - κι άρα αναποτελεσματικό - αλλά εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κατά 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2013.

Κατά την ομιλία του ο κ. Παπουτσής δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη στάση της Ε.Ε., η οποία όπως είπε, δεν μπορεί να θεωρεί ότι εξαντλεί τις υποχρεώσεις της με την οικονομική συνδρομή για την προσωρινή υποδοχή των λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα, τόνισε, δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, γι αυτό δεν ζητεί μόνο την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνο 2, αλλά την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής εξοπλισμένης με τους αναγκαίους πόρους και τα κατάλληλα πολιτικά εργαλεία.

Γ. Καρατζαφέρης: Να βγουν οι πρώτοι 50.000 στην Ανκόνα για να δούμε πως θα τρέχουν τότε Βρυξέλλες

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος παρατήρησε πως είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης με ποσοστό λαθρομεταναστών 20% στο σύνολο του πληθυσμού της, αλλά και το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Τασσόμενος κατά του νομοσχεδίου επειδή όπως είπε, δεν υπηρετεί τις βασικές αρχές της σωστής μεταναστευτικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι όμηρος της Ευρώπης. Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε να σφραγιστούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να βγουν οι πρώτοι 50.000 μετανάστες στην Ανκόνα, «για να δούμε πως θα τρέχουν τότε Βρυξέλλες και Στρασβούργο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Νέα αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου

Τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας (2008/115/ΕΚ) σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη - μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος».

Με το νομοσχέδιο ιδρύεται νέα αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου στην οποία υπάγονται τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου που λειτουργούν ιδίως στα ανατολικά σύνορα της χώρας και γενικά όπου παρατηρείται αυξημένη παρουσία μεταναστών. Επιπλέον ιδρύεται Αρχή Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό. Σε αυτές τις υπηρεσίες δεν υπάρχει συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο χειρισμός των θεμάτων ασύλου ανατίθεται πλέον σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα έχει ουσιαστική γνώση του δικαίου των προσφύγων και διαρκή ενημέρωση για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις χώρες προέλευσης των αιτούντων. Κυρίως όμως το προσωπικό αυτό θα έχει την αρμοδιότητα αυτή ως κύριο και αποκλειστικό καθήκον.

Η απόφαση σε πρώτο βαθμό επί των αιτημάτων ασύλου θα παραχωρηθεί στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου, ώστε να επιτευχθεί αποκέντρωση αρμοδιότητας, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Όπως επισημαίνεται, με τις εν λόγω ρυθμίσεις δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής εξέτασης και διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και τις κοινοτικές Οδηγίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή